COD ROȘU pe piața de energie. Celulă de criză la ANRE

Prețul mediu de închidere a pieței la energia electrică a ajuns miercuri la 397 de lei/MWh, un record istoric pentru această dată, când maximul a fost atins în 2010 și era de 138 lei/MWh. Joi însă situația a fost de-a dreptul explozivă, prețul stabilit fiind de 570 lei/MWh pentru data de 4 august. O zi în care România va fi jumătate sub cod roșu de caniculă și jumătate sub cod portocaliu. Potrivit hotnews.ro, la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) s-a constituit, joi, o celulă de criză.

A fost un an bun pentru producătorii de energie și un an prost pentru furnizori. Presa economică face dese referiri la înțelegeri între producătorii de energie, în mod special CE Oltenia și Hidroelectrica. Consiliul Concurenței a anunțat că monitorizează situația, dar nu are date care să-i permită declanșarea unei anchete. Chiar dacă în general sunt acuzați producătorii, nici furnizorii nu sunt lipsiți de vină, pentru că au fugit de contractele ferme, preferând să speculeze pe Piața Zilei Următoare, unde în anii trecuți prețurile erau în general mici.

Cere anchetă pentru prețuri și favorizarea unor producători

Andreea Paul, președintele INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, a dat publicității joi un comunicat de presă prin care solicită investigarea creșterii prețurilor pe piața de energie. Potrivit acesteia, 80% din energia tranzacționată din piața de energie este realizată de producători de stat și prețurile cresc și mai accelerat în prezent, printre cauzele care trebuie investigate fiind lipsa transparenței tranzacțiilor în PZU, modul în care cererea și oferta se închid sau existența unor oferte de vânzare-cumpărare pe aceleași intervale, propuse concomitent de același participant, în scopul majorării prețului de închidere pe PZU.

Andreea Paul susține că nu se știe cine sunt cumpărătorii, respectiv vânzătorii, aceste informații nefiind publice, iar cota de piață tranzacționată pe PZU depășește normalul legal specific pieței de tranzacționare pentru ziua următoare.

De asemenea, ea a atras atenția asupra centralizării excesive a tuturor tranzacțiilor la Operatorul Centralizat al Tranzacțiilor Comerciale cu Energie Electrică și Gaze Naturale (OPCOM), impunerii unor contracte bilaterale standardizate, care au limitat posibilitățile participanților la a încheia contracte pe perioade lungi de timp, creșterii nejustificate a volumului tranzacțiilor pe Piața Pentru Ziua Următoare (PZU) și transformarea acesteia dintr-o piață de reglaj într-o piață netă de achiziție care pentru unele zile a acoperit peste 50% din consumul României.

Ea mai susține că volatilitatea PZU înregistrează variații de preț de la 10 lei la 600 lei prin posibilitățile de manipulare a softului de operare și discriminarea participanților prin avantajarea directă a producătorilor de stat CEO, Nuclearelectrica, Elcen și Hidroelectrica.

REACȚIE

Semnalele primite din piața energiei electrice privind posibile înțelegeri neconcurențiale între producători de energie din România au fost transmise spre analiză Consiliului Concurenței, în urma situației pe care România o înregistrează pe bursa de energie electrică, unde prețurile au atins un nivel ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat, joi, Ministerul Energiei.

Potrivit sursei citate, situația actuală se datorează mai multor factori locali și regionali, unul dintre aceștia fiind legat de creșterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 — 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Vizualizări: 4,253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: