Compensarea datoriilor dintre RAAN şi SNLO depinde de avizul UE

Ordonanţa de Guvern prin care SNLO putea compensa o parte din datoriile RAAN Drobeta Turnu Severin trebuie modificată. Actul normativ adoptat de Executiv după îndelungi aşteptări ale reprezentanţilor Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, dar şi ai Regiei Autonome de Activităţi Nucleare, conţine un articol care îngreunează foarte mult plata prin compensare a cărbunelui folosit la Drobeta Turnu Severin. Articolul opt al ordonanţei prevede necesitatea obţinerii avizului Comisiei Europene, o procedură care poate dura cel puţin un an de zile.

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, spune că ordonanţa Guvernului va fi acum modificată pentru ca plata cărbunelui să se facă într-un timp scurt. Burlan declară că avizul Comisiei Europene nu este necesar şi, în consecinţă, ordonanţa poate fi modificată fără probleme în prima şedinţă de Guvern. RAAN uma să primească o subvenţie de la Guvern de circa 200 de milioane de lei, bani pe care, conform înţelegerilor cu SNLO, urma să îi vireze în contul Societăţii Lignitului pentru cărbunele consumat şi neplătit în ultimii ani. La rândul său, SNLO vira banii respectivi la bugetul de stat, suma întorcându-se astfel la Guvern, lucrul respectiv fiind promis încă din primăvară, dar nematerializat până acum.

SNLO trebuie să primească 180 de milioane de lei

Guvernul a adoptat la sfârşitul lunii trecute actul normativ prin care RAAN Drobeta Turnu Severin primea drept subvenţie suma de 218 milioane lei, bani alocaţi prin rectificarea bugetară. Existenţa articolului opt a făcut însă ca SNLO să mai aibă de aşteptat după banii săi, Societatea Lignitului trebuind, teoretic, să primească 180 de milioane de lei, care i-ar fi asigurat redresarea economică. Daniel Burlan spune că acest lucru se va întâmpla în scurt timp. "Este vina unuia dintre funcţionarii ministerului, cărora le-am şi spus că posturile lor trebuie restructurate mai drastic decât în minerit. Noi ne-am făcut reforma internă, ei nu, liderii lor îi îndeamnă să nu fie de acord nici măcar cu cele 10 zile neplătite. Minerii au stat şi două luni acasă pentru a traversa această situaţie grea, iar funcţionarii de la minister care comit asemenea greşeli grave nu pot să accepte o restructurare. Eu am convingerea că lucrurile se vor rezolva favorabil pentru noi în prima şedinţă de Guvern şi, în sfârşit, ne vom primi o parte din banii pentru cărbunele livrat", spune directorul general.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: