Condamnare finală pentru șoferii dintr-un accident mortal

Curtea de Apel Craiova a pronunțat vineri condamnarea definitivă a doi șoferi implicați într-un accident mortal la Brănești în octombrie 2014. Anul trecut dosarul a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Târgu Jiu, iar verdictul dispus atunci a rămas nemodificat acum de judecătorii din Bănie. Constantin Manolache și Constantin Cristian Jianu au primit câte doi ani cu suspendare, la Târgu Jiu, în condițiile în care persoana decedată, Silvia Manolache, este soția celui dintâi. Femeia era pe bancheta din spate a mașinii conduse de soțul său, amândoi fiind din Craiova. Accidentul s-a produs în condiții de ceață care făcea ca vizibilitatea să fie sub 100 de metri. Șoferul s-a decis la un moment dat să vireze stânga, iar din spate o altă mașină s-a angajat în depășirea sa. Impactul a fost puternic, Jianu susținând că Manolache nu ar fi semnalizat la timp. Soția acestuia a decedat după câteva luni din cauza rănilor suferite.

Instanța de la Târgu Jiu a reținut vinovăția ambilor șoferi, fiecare primind o condamnare de câte 2 ani cu suspendare. „Trebuie avut in vedere ca prin raportul de expertiza criminalistica s-a arătat că accidentul putea fi evitat daca viteza de deplasare a autoturismului VW era sub 57 km/h, in timp ce expertul tehnic  a estimat o valoarea de 88-91 km /h a vitezei aceluiași vehicul, la apariția stării de pericol. Aceste aspecte, corelate cu amploarea avariilor produse vehiculului Renault Clio si leziunile grave suferite de victima, duc la concluzia ca viteza de impact a fost mare. Modul ușuratic, neglijent, în care inculpatul, deși a observat că vehiculul care circula în fața sa a redus viteza, a înțeles să gestioneze situația de moment, constând în aceea că nu a frânat și a început manevra de depășire, deși conducerea preventivă obligă la reducerea vitezei până la limita evitării oricărui pericol previzibil, formează convingerea că accidentul putea fi evitat si de către acesta”, se arată în motivarea deciziei de condamnare a celor doi inculpați.

Curtea de Apel Craiova a fost de aceiași părere, deși un judecător din cadrul completului, Sorina Marinaș, a făcut opinie separată și a dispus achitarea lui Jianu, singurul șofer condamnat de aceasta fiind chiar soțul femeii decedate. Același magistrat a fost de părere și că firmele de asigurări la care șoferii aveau polițe RCA ar fi trebuit obligate să suporte cheltuielile de câteva mii de lei cu spitalizarea victimei decedate, dar și să despăgubească rudele femeii. Cuantumul despăgubirilor variază între 30.000 și 70.000 de lei pentru fiecare persoană în parte, dublu față de cât a stabilit instanța de fond de la Târgu Jiu și ceilalți judecători din Bănie. Sentința de la Craiova estedefinitivă.

Vizualizări: 2,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: