Condescu deplânge "epurările politice" din minerit

 Sindicatele miniere conduse de Marin Condescu au cerut ieri "stoparea epurărilor politice", cei vizaţi de solicitatea respectivă fiind cei de la PDL Gorj, partid din care provin doi parlamentari ai judeţului care sunt şi lideri sindicali în minerit. Democrat-liberalii spun că nici vorbă de "epurări" şi dau vina pe situaţia actuală în care a ajuns Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, situaţie generată şi de "incompetenţii" din PSD, asta ca dovadă că lucrurile merg "strună" în coaliţie.
 Rare sau inexistente au fost contrele publice între Federaţia Naţională Mine Energie, adică Marin Condescu, şi PDL Gorj, respectiv Ionel Manţog şi Cosmin Popescu. Acum relaţia respectivă pare să scârţâie în ciuda faptului că se apropie alegerile prezidenţiale şi, teoretic, Traian Băsescu mai candidează pentru un mandat, având sprijin şi de la unii şi de la alţii. Federaţia Naţională Mine Energie a ieşit ieri la rampă cu un comunicat de presă prin care nu anunţa organizarea pe ultima sută de metri a vreunei mişcări de protest ce urma să fie anulată apoi pe ultimii metri, ci prin care solicită stoparea "epurărilor politice" care au loc în rândul directorilor din minerit şi energie la nivel de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
 Doar social-democraţii şi liberalii au mai vorbit până acum despre "epurări politice", Marin Condescu neavând prea multe în comun nici cu unii nici cu alţii. Acum, culmea, tocmai cu cei care are cele mai multe lucruri în comun are şi o dispută care vizează schimbări produse sau care ar urma să aibă loc în această săptămână. FNME arată în comunicatul de presă, semnat de preşedintele Marin Condescu, faptul că în perioada următoare sunt posibile conflicte sociale majore, generate de schimbările pe criterii politice a angajaţilor din sistemul minier şi energetic.

Condescu vorbeşte de "prigoana politică"

"Prigoana politică nu mai cunoaşte limite şi competenţa profesională nu are nici o valoare în faţa carnetului de partid sau a cunoştinţelor şi relaţiilor politice. Faţă de această politică şi ţinând cont de situaţia economică, socială şi de criza financiară, FNME se opune epurărilor politice şi cheamă la realism şi responsabilitate şefii partidelor pentru evitarea falimentului industriei miniere şi energetice în Oltenia şi punerii în pericol a siguranţei energetice a României. În lipsa unei politici economice bazate pe un program de guvernare coerent şi realist, care să cuprindă măsuri economice şi de acompaniament social pe termen scurt, nu se poate depăşi criza economică cu minimum de efecte sociale negative. Cu măsuri de răzbunări politice şi aplicarea de „reforme doctrinare de clasă „ nu vor putea fi evitate conflictele sociale majore în perioada următoare", spune Condescu în prima parte a comunicatului său de ieri.
Federaţia Naţională Mine Energie precizează că îi va susţine pe toţi salariaţii din minerit şi energie care au fost schimbaţi pe criterii politice, Federaţia solicitând, în acelaşi timp, directorilor generali de la SNLO, CE Rovinari şi CE Turceni să stopeze "acest fenomen". FNME precizează că, în caz contrar, se va adresa instanţelor de judecată pentru încălcarea unilaterală şi abuzivă a contractelor colective de muncă. " Federaţia Naţională Mine Energie, ca parte în negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe 2008 – 2012 la nivelul ramurii industriei miniere şi geologiei, va sprijini şi susţine toţi salariaţii care au fost schimbaţi pe criteriul politic şi cere directorilor generali din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Rovinari şi Complexului Energetic Turceni să stopeze acest fenomen, în caz contrar ne vom adresa justiţiei pentru încălcarea unilaterală şi abuzivă a Contractelor Colective de Muncă", mai spune Condescu.

PDL crede că schimbările trebuiau făcute mai de mult

Comunicatul FNME nu nominalizează un partid anume, nu ţinteşte un politician în mod direct, dar este evident că vorbele lui Marin Condescu vizează politica portocalie din minerit şi energie. PDL Gorj, partid care gestionează politic la nivel de judeţ sectorul minier şi energetic, a reacţionat ieri, la rândul său, printr-un alt comunicat de presă, în care precizează că situaţia din minerit, în special, este nefavorabilă minerilor care au fost sau vor mai fi trimişi în şomaj tehnic. Situaţia respectivă este pusă pe seama faptului că schimbările care nu s-au realizat mai de mult "sunt obligatorii" a se face de acum încolo. Schimbările îi vizează pe directorii care reprezintă alte partide politice, conform PDL Gorj.
 "Din punct de vedere politic oricum răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în sectorul minier şi energetic aparţine PDL, partid care nu se poate face de râs cu incompetenţii PSD. În privinţa poziţiei FNME, reamintim tuturor, inclusiv domnului Marin Condescu, faptul că în 2007 şi 2008, cei care au apărat cu adevărat mineritul şi energia, inclusiv poziţiile FNME, erau cu adevărat prigoniţi şi lăsaţi fără serviciu, iar FNME nu a avut atunci nicio poziţie publică, ceea ce îi decade acum dreptul moral de a vorbi despre schimbări politice", menţionează PDL Gorj.


Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: