Cum să păstrați merele și perele proaspete mai mult timp

Pentru păstrarea merelor și perelor de toamnă e nevoie de o cameră rece, întunecată, uscată (neapărat fără mucegai). Temperatura aerului trebui să fie de 0-4°С, iar umiditatea – 85-90%. În același timp, trebuie să aerisiți încăperea regulat.

La temperaturi mai mari de 5°С fructele vor începe să putrezească, iar la cele mai mici de 0°С – se vor deshidrata și se vor zbârci. Dacă umiditatea depășește indicatorii, camera trebuie aerisită mai des și mai mult timp.

De asemenea, puteți pune în locul de depozitare o cutie cu var stins, acest lucru vă va ajuta să faceți față umidității excesive.

Înainte de a da perele și merele la păstrare pe termen lung în pivniță, încăperea trebuie curățată bine, dezinfectată și aerisită.  În timpul dezinfectării, puneți mangaluri (puteți folosi grătare) cu cărbuni în colțurile camerei, presărând deasupra sulf (în proporții de 60 gr pentru 1m²). Închideți bine încăperea pentru 2-3 zile, astfel încât vaporii de sulf să nu dăuneze oamenilor și animalelor de companie. După care, îndepărtați mangalurile și aerisiți bine camera.

Orășenii adesea preferă depozitarea fructelor în apartament. Acesta este cel mai simplu mod, dar în acest caz, este important să alegeți recipientul potrivit și să îl așezați într-un loc răcoros (cel mai frecvent se folosește balconul vitrat). Într-o ladă de lemn cu găuri, într-un coș sau cutie de plastic cu găuri veți reuși să păstrați merele și perele cel mai mult timp. Baza și pereții recipientului se tapetează cu hârtie de mătase sau de copt, iar fructele, după ce le grupați după soi, se așază cu codița în sus sau într-o parte, astfel încât să nu se atingă unul de altul. După care, acoperiți merele și perele cu hârtie subțire, rumeguș sau paie, apoi așezați al doilea strat. Nu se recomandă să așezați fructele în mai mult de 2 straturi

Pentru a nu vă deranja cu recipiente voluminoase de dragul câtorva fructe, îl puteți înfășura pe fiecare în hârtie și să le puneți într-un coș. Astfel, fructele putrezite nu le vor afecta pe cele sănătoase.

Vizualizări: 2,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: