Cum se realizează congelarea și decongelarea corectă a fructelor

Iarna vrem să ne bucurăm de toate beneficiile fructelor care sunt greu de găsit și pentru a le congela ar trebui să cunoaștem câteva reguli.Este necesar să cunoaștem aceste reguli pentru a profita din plin de de vitaminele și nutrienții din conținutul fructelor.

E adevărat că, în zilele noastre, mai putem să găsim pe piață fructe din toată gama. Totuși nu sunt atât de gustoase ca în sezonul lor de coacere și precum cele culese din grădina proprie. Găsim căpșuni proaspete și iarna în magazine, dar gustul lor nu se compară cu cele de vară, coapte sub căldura razelor solare. La fel se întâmplă și cu zmeura, afinele, coacăzele și toate fructele de pădure, aromate și zemoase. Restul fructelor se pot păstra pentru iarnă sub formă de compot, nu are rost să le congelăm.

Pentru cei care dețin un aparat de vidat alimentele, metoda este simplă, pentru că se urmează instrucțiunile aparatului.

Însă, dacă nu deținem un astfel de aparat, apelăm la metoda clasică de congelare. Cel mai indicat ar fi să congelăm fructele direct în caserole cu capac. În caserole fructele, odată congelate, se mențin frumos, fără a se strivi. Dar, dezavantajul caserolelor este că ocupă mult spațiu în congelator. Și atunci, recurgem la metoda pungilor, metodă puțin mai laborioasă.

Pentru un rezultat optim al congelării, alegem fructe proaspete, bine coapte, dar nu foarte moi. Dacă fructele sun moi, după decongelare o parte din sucul lor se va pierde, sau fructele se vor strivi.

Este necesar ca fructele să fie bine spălate înainte de congelare și la fel de bine scurse.  Este necesar ca sertarul congelatorului să fie bine curățat și să fie destinate doar fructelor și legumelor. Nu vom combina în același sertar pachete de fructe și legume cu pachete de carne sau alte ingrediente pentru a nu se întrepătrunde mirosurile între ele.

După ce fructele au fost bine scurse, se așază în caserole, lăsându-le să ocupe loc cu lejeritate. Nu le vom îndesa pentru a nu se lipi prea mult între ele, în timpul congelării. Caserolele se pot așeza una peste alte în sertarul congelatorului

Dacă nu avem suficient spațiu în congelator, recurgem la metoda pungilor. Însă este o metodă care necesită mai mult timp. Fructele se congelează mai întâi în tăvița congelatorului, așezate pe un rând și ușor distanțate între ele. Abia după ce sunt congelate se transferă în pungi. Dacă le punem direct în pungi, înainte de congelare, riscăm să se strivească. Însă, depinde pentru ce dorim să le folosim. Dacă dorim să le includem într-un desert cu fructe întregi, sau să le folosim la decorare, apelăm la metoda de mai sus de a le congela mai întâi în tavă. Dacă dorim să le folosim la creme, sau toppinguri, le putem pune direct în pungi fără teamă. Pungile vor fi bine împachetate pentru a nu lăsa loc să intre prea mult aer. De asemenea, este necesar să le etichetăm.

În funcție de destinația acestora, fructele se decongelează lent, sau rapid. Pentru fructele destinate cremelor, sau jeleurilor, putem apela și la microunde. Însă, dacă dorim să folosim fructele întregi, ideală este decongelarea lentă, la temperatura frigiderului. Se transferă fructele din congelator în frigider, pe raftul de sus.

Galerie foto


Vizualizări: 1,374

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: