Dănilă: Un expert UNESCO confirmă dezastrul de la Poarta Sărutului

Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porții Sărutului, răspunde acuzaţiilor venite din partea autorităţilor locale şi a Institutului Naţional al Patrimoniului (INP). Dănilă spune că proiectul său a fost modificat fără să i se spună şi că cele două intervenţii, prima, de spălare cu pompa de presiune, şi a doua, de restaurare, au dus la îngălbenirea operei. Clarificările vin după ce săptămâna trecută a fost un adevărat scandal privind recepţia lucrării. În final, recepţia a fost făcută ilegal, în absenţa proiectantului. Mai mult, Dorin Dănilă s-a ales cu o plângere penală deoarece a criticat felul în care monumentele din Târgu Jiu sunt restaurate. Referitor la comisia UNESCO anunţată de Victor Ponta, Dănilă crede că specialiştii vor fi de acord cu el.

tencuiala_PS_2Dorin Dănilă a declarat că nu este un conflict personal sau politic, dar ca restaurator singurul său interes este de a prezerva monumentele istorice în condiţii bune. „Refuzul meu de a semna procesul verbal de recepție a lucrărilor a fost legat de o serie întreagă de probleme pe care le-am constatat în relația proiectant - executant – diriginte de șantier. Aceasta relație practic nu a existat pe parcursul lucrărilor, întrucât nu am fost convocat, conform legii, la începerea și derularea acestei lucrări“, a spus Dănilă.

El a comentat şi anunţul premierului Victor Ponta de a aduce o comisie de specialişti internaţionali pentru a verifica lucrările. „Dacă într-adevăr se va hotărî formarea unei comisii internaționale de experți, cu atât mai bine; există deja o opinie formulată din partea unui expert UNESCO, care confirmă spusele mele privind daunele generate de tehnica de spălare cu apă“, a declarat Dănilă.

Modificări fără ştiinţa proiectantului

pete_rugina_PSPrimarul Florin Cârciumaru a declarat la un moment dat că lucrările de la Poarta Sărutului nu au fost făcute după proiectul lui Dănilă şi că aceasta ar fi supărarea restauratorului. Şi avea dreptate, doar că asta este ilegal. „În cazul proiectului elaborat de mine, pe parcurs, executantul a generat anumite suplimentări, propuneri de modificare a proiectului fără știrea mea, deși erau obligați prin lege să mă consulte, mergând direct la Ministerul Culturii pentru a obține aprobările“, a explicat restauratorul.

Dănilă a povestit şi cum Institutul Național al Patrimoniului i-a pus în vedere, înainte cu 48 de ore de finalizarea lucrărilor, să facă raportul de proiectare în vederea semnării recepției. A cerut documente, fotografii din timpul execuției, jurnalul de șantier, lista lucrărilor efectuate, dar nu a primit nimic.„M-am deplasat la Târgu Jiu și am văzut parțial, deoarece la partea superioară nu a existat acces, rezultatele celor două intervenții: zone cu schimbare cromatică, dislocări și pronunțări de material litic datorate utilizării pompei cu jet de apă în luna iulie. Neprimind documente necesare efectuării recepției am refuzat să semnez procesul verbal“, a explicat Dănilă.

Muraru, pe dinafară

Alexandru Muraru, directorul INP, a anunţat printr-un comunicat de presă că va face plângere penală împotriva lui Dănilă. Execuţia lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului au fost suportate de INP, iar primăria Târgu Jiu a finanţat proiectarea. muraru_inp

Dănilă a fost acuzat şi că supărarea i se trage de la faptul că nu a executat el lucrările. Acesta a declarat că în 12 decembrie 2012 a depus documentația economică pentru lucrarea de la Târgu Jiu cu o estimare de 371.656 lei. „În august 2013 am primit o adresă din partea comisiei tehnico-economice, solicitându-mi să reevaluez suma după normativul de componente artistice din 2000 dat de Ministerul Culturii. După aplicarea unor coeficienți din acest normativ au rezultat sume variabile, mai mari. În urma argumentelor mele aduse pe această temă, comisia tehnico-economică a Ministerului Culturii a decis aprobarea evaluării inițiale, mai mici, propuse de mine în decembrie. Așadar, situația a fost complet invers față de cum a prezentat-o domnul Alexandru Muraru. Menționez că aceste sume reprezintă evaluări ale bugetului necesar restaurării monumentului, (...) nu sume pe care eu le-aș fi solicitat, întrucât nu am avut nicio legătură cu execuția proiectului, eu realizând doar partea teoretică“, a spus acesta.

PREMIU

Dorin Dănilă este printre primii restauratori de piatră atestați din România de după 1989. A restaurat zeci de monumente importante; în anul 2000 i-a fost decernat premiul “Europa Nostra” pentru restaurarea Coloanei fără Sfârșit.

Vizualizări: 491

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: