Dobriţa – spitalul care de abia respiră din cauza datoriilor

Spitalul de la Dobriţa care tratează pacienţii bolnavi de tuberculoză, are datorii de peste 1,1 milioane lei. Noul director Tiberiu Tătaru spune că angajaţilor li s-au redus din sporuri, iar plata pentru tratarea unui pacient a fost majorată faţă de Casa de Sănătate, însă nevoia de bani a unităţii sanitare rămâne mare. Tătaru declară că măsurile luate de el ca director asigură economii lunare de 60.000 de lei, suma fiind considerată însă prea mică în comparaţie cu datoriile pe care spitalul le are şi pentru care a fost dat în judecată de către firmele la care are facturi neplătite.  La începutul lunii, noul director s-a adresat cu scrisori către Consiliul Judeţean, Casa de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în speranţa că va primi acea bulă de oxigen care îi va permite spitalului să respire în continuare, situaţia financiară a unităţii fiind extrem de critică. O explicaţie pentru situaţia de acum, pe lângă lipsa unui bun manager în ultimii ani, poate fi dată şi de faptul că "tarifele negociate cu CAS Gorj pe anul 2009 la pneumologie sunt de 1795 lei/caz şi la TB de 177 lei/zi spitalizare nu acoperă integral costurile lunare pentru achitarea datoriilor faţă de furnizori". Evident că neplătind facturile, spitalului i se percep penalităţi, majorări şi tot felul de sume adiacente date de cheltuielile de judecată sau de eecutările silite, ceea ce numai bine nu face unităţii sanitare.
 Comitetul Director al spitalului a decis să taie în carne vie şi la mijlocul lunii a aprobat reduceri cuprinse între 10 şi 20% din salariile angajaţilor, sporul de periculozitate fiind redus cu 50%. Tot ca o măsură de redresare este şi pensionarea câtorva angajaţi care au vârsta, unitatea sanitară sperând astfel în noi economii la buget. Cei câţiva medici care lucrează la Dobriţa şi îşi riscă viaţa intrând zilnic în contact cu tot felul de bolnavi sunt recompensaţi lunar cu lefuri de circa 5.6000 de lei, sumă pe care Tătaru o consideră mică, în ea fiind cuprinse toate sporurile la care aceştia au dreptul legal, în alte locuri din ţară cuantumul fiind mult mai mare. De altfel, la Dobriţa sunt cele mai mici alocaţii din ţară pentru tratarea unui pacient, deşi costurile sunt mult mai mari, de aici şi datoriile adunate în timp. 
 "Faţă de cele menţionate anterior, conducerea spitalului vă informează că singura posibilitate de supravieţuire a acestei unităţi spitaliceşti o reprezintă reorganizarea, restructurarea, concedierile colective, iar pentru evitarea acestei situaţii vă solicităm sprijin nemijlocit în obţinerea de fonduri necesare de la Ministerul Sănătăţii Publice, aşa cum s-a procedat şi în anii anterior, când s-au obţinut fonduri în 2007 pentru anii 2003, 2004 şi 2005", se arată în adresa trimisă de Tătaru mai marilor sănătăţii gorjene. Documentul coincide un pic cu vizita ministrului sănătăţii Ion Bazac la Târgu Jiu, vizită care dacă are loc poate fi un bun prilej pentru mai marii judeţului, atât din administraţie, cât şi din sănătate, de a discuta cu "ministrul Ferarri" şi despre situaţia spitalului de la Dobriţa.
 


Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: