DSP Gorj, singura direcţie de sănătate fără epidemiolog

Direcţia de Sănătate Publică Gorj funcţionează de mai bine de o jumătate de an fără medic epidemiolog. S-a ajuns în această situaţie după ce singurul epidemiolog a hotărât să lucreze în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Conducerea Direcţiei de Sănătate susţine că postul a fost scos de nenumărate ori la concurs însă nimeni nu a fost interesat de această funcţie pentru că nu s-a depus niciun dosar.

În urmă cu câţiva ani, Direcţia de Sănătate Publică Gorj funcţiona cu trei epidemiologi. În ultimii doi ani, un singur medic a ocupat această funcţie însă de aproximativ şase luni, epidemiologul a hotărât să renunţe la acest post pentru a lucra în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu pe aceeaşi funcţie. „Am luat hotărârea de a pleca de la Direcţia de Sănătate Publică la spital din mai multe motive. În primul rând acolo eram încadrată ca funcţionar public, lucru care mă dezavantaja pentru că legea nu-mi dădea voie să mai fac şi altceva iar aici sunt angajată ca şi personal contractul şi am putut să-mi fac şi un cabinet particular. Mai mult decât atât este vorba şi de vârsta de pensionare, pentru că fiind funcţionar public trebuia să mă pensionez la 58 de ani iar acum pot la 65 de ani. Oricum, pentru mine este mult mai bine acum, unde sunt este mai avantajos şi de aceea am plecat”, a declarat Maria Dragotoiu, medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj a scos de câteva ori la concurs postul de epidemiolog însă niciun medic nu a fost interesat să-l ocupe. „Noi funcţionăm fără epidemiolog de aproximativ şase luni de zile şi pot spune că ne aflăm printre singurele direcţii din ţară, dacă nu cumva suntem singura pentru că nu avem medic epidemiolog. Noi mai avem nevoie de personal dar în special de medic epidemiolog pentru că este foarte important să existe, că dacă lipseşte altcineva trebuie să-i preia atribuţiunile iar responsabilitatea este foarte mare pentru persoana respectivă. Noi am scos postul la concurs de mai multe ori dar nu şi-a depus nimeni dosarul pentru a participa la concurs. Noi o să-l mai scoatem la concurs şi în viitor şi sperăm să fie cineva interesat”, susţine Cătălin Manciu, director adjunct la DSP Gorj. 

Postul, preluat de o persoană fără specializare

Medicul epidemiolog are drept sarcini autorizarea igienico-sanitară a unităţilor spitaliceşti, campaniile de vaccinare dar şi monitorizarea diferitelor focare care pot apărea în comunitate. Atribuţiunile medicului epidemiolog au fost preluate acum de Adriana Sfârlează, care ocupă funcţie de director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, dar care este specializată în alimentaţie publică. „Eu sunt director coordonator adjunct şi am specializarea în alimentaţie publică dar am fost nevoită să preiau şi sarcinile unui epidemiolog pentru că nu are cine. Eu sunt director şi am o altă specializare dar nu avem ce face, până nu se ocupă prin concurs postul de medic epidemiolog”, precizează Adriana Sfârlează.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: