Elevii de la Arte, spectacol pentru persoanele cu dizabilități

Eveniment impresionant la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu. Elevii de la Artă Dramatică, Pictură și Grafică au creat un moment deosebit în cinstea semenilor lor cu dizabilități. O scenetă de teatru, o expoziție de pictură și vorbe alese atât din partea elevilor, cât și a persoanelor cu dizabilități, totul s-a întâmplat marţi, 14 martie, în sala de audiții a Liceului de Arte din Târgu Jiu.

„Diferențele creează prietenii” este sloganul care a stat la baza proiectului întreprins de liceenii de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu și Asociația High Hopes. Scopul campaniei este acela de informare, conştientizare și educare socială asupra problematicii elevilor cu deficienţe şi a provocărilor cu care aceştia se confruntă în instituțiile de învățământ. Practic, expoziția de pictură cu însemnele persoanelor cu dizabilități va ajunge în fiecare unitate școlară din Târgu Jiu. „Încercăm să le arătăm elevilor cum trebuie să se comporte în fața unor alți elevi, alți copii cu deficiențe. Împreună cu elevii, profesorii de la Arte Vizuale au realizat această expoziție în care, pornind de la simbolul persoanelor cu dizabilități, fiecare și-a pus amprenta. A ieșit ceva minunat și această expoziție va merge în toate școlile și o să lăsăm un mesaj ca toată lumea să nu creeze aceste diferențe”, a spus Daria Ionescu-Haidău, directorul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu.

„Altă viziune”

Implicată în acest proiect este Nicoleta Stoica, una dintre puținele tinere cu dizabilități care încearcă să creeze o societate incluzivă. „Vrem să înțelegeți că de fapt comunicarea este esențială și că unind punți schimbăm destine. Știam că elevii cu înclinații spre artă, spre pictură, au altă viziune și îmi doresc ca această viziune a voastră să contribuie într-adevăr în lupta asta pentru o societate incluzivă. Să știți că barierele astea sunt de cele mai multe ori autoimpuse și că de fapt tinerii cu dizabilități sunt la fel ca toți ceilalți”, a spus Nicoleta Stoica.

Scenetă de teatru

Micii actori ai liceului s-au pus pentru câteva minute în pielea persoanelor cu dizabilități și au interpretat fără cusur o scenetă de teatru gândită și scrisă chiar de ei. Consilierul școlar al unității de învățământ, Elena Dan, vorbește despre elevii de la Arte ca despre niște copii extrem de sensibili și receptivi la nevoile altora: „Într-un fel a fost foarte simplu ce am făcut noi, pentru că în cadrul activităților de consiliere de grup facem asta permanent, interacționăm și încercăm să scoatem tot ce este mai bun din ei, să potențăm toate valorile pozitive pentru că în societatea asta este nevoie de ele”. 

Galerie foto


Vizualizări: 836

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: