Inspector antifraudă, în spital. Muncim ca sclavii!

Revolta mocneşte la Direcţia Antifraudă din Târgu Jiu, după ce un angajat a fost spitalizat în urma unui accident la serviciu. „Muncim ca sclavii. Zi de zi, venim la 4.00 dimineaţa, plecăm la Craiova, pentru că am fost practic deportaţi la Târgu Marlorex, şi ne întoarcem seara la 8.00. Asta în zilele lucrătoare, sâmbăta şi uneori duminica. Ce vă spun este consemnat în condică. ITM ar trebui să se autosesizeze”, a declarat un inspector antifraudă, sub protecţia anonimatului. Colegii inspectorului spitalizat susţin că se muşamalizează cazul acestuia. Mai mult, după accidentul colegului, au fost puşi să semneze retroactiv fişe de protecţie a muncii. Presa din Craiova a scris că ANAF este zi de zi la Marlorex din ordinul primarului Olguţa Vasilescu, după ce pe tricourile FC U Craiova, echipa lui Mititelu, a apărut o reclamă a grupului de firme care deţine târgul comercial.

Un inspector antifraudă de la Târgu Jiu este de o săptămână în secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Craiova și cel mai probabil va fi transferat la o clinică din țară pentru investigații suplimentare. Acesta, alături de alţi colegi, este în misiune încă din 5 decembrie la complexul comercial Marlorex din Craiova. Zi de zi a plecat de acasă la 4 dimineaţa şi a ajuns seara după ora 20.00. Din cauza vremii nefavorabile și a oboselii, inspectorului i-a venit rău, a alunecat pe gheață și a căzut. Inițial a crezut că este vorba de o lovitură ușoară, dar medicii spun că s-a ales cu o fisură de femur.

Evenimentul s-a întâmplat în timpul serviciului ar fi trebuit raportat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, ca accident de muncă. Colegii bărbatului accidentat susţin că şefii Direcţiei Antifraudă încearcă să muşamalizeze accidentul de muncă. Surse din direcţie au povestit pentru Pandurul întreaga întâmplare. „Este vorba de un inspector antifraudă regional 4 Târgu-Jiu. Împreună cu alți inspectori a fost deportat la Marlorex. Vreau să vă spun că de aproximativ două lui, mai exact de pe 5 decembrie, lucrează ca în sclavagism, asta însemnă peste 16 ore de muncă zilnică, lucru care poate fi demonstrat cu condica semnată dimineața la ora 4, iar apoi seara la ora 20. Oamenii ăștia se trezesc la ora 3 zi de zi ca să plece la 4 din Târgu-Jiu să ajungă la Craiova, mai ales că acum e iarnă, drumurile sunt așa cum sunt și fac asta de la începutul lui decembrie. Lucrează inclusiv sâmbăta și uneori duminica. Oamenii ăștia fac zilnic naveta Târgu Jiu - Marlorex Craiova cu mașina și sunt epuizați. Viața lor e mereu în pericol. Inspectorul respectiv a alunecat pe gheață și s-a lovit. E internat în spital sub tratament de o săptămână”, au precizat surse din cadrul Direcției Regionale Antifraudă.

Inspectorul refuză să comenteze

Contactat telefonic, inspectorul în cauză nu a vrut să comenteze, dar a confirmat că este internat în spital. „Pot să vă spun că sunt în spital și nu pot să comentez nimic. Nu vreau ca numele meu să fie făcut public”, a precizat inspectorul.

Colegii lui susţin că şefii Direcţiei Antifraudă încearcă să muşamalizeze accidentul de muncă. „Conducerea direcției vrea să ascundă acest accident. Vreau să precizez că după acest incident nefericit a venit comisie de la București ca să facă instructajul inspectorilor retroactiv începând cu luna noiembrie și i-a forțat, i-a amenințat să semneze și bineînțeles că au făcut acest lucru. Din câte știu au fost și la inspectorul în cauză la spital și l-au obligat să semneze, însă acesta a refuzat. Au încercat chiar să intervină pentru ca în certificatul medical să nu fie înregistrat cazul ca accident de muncă”, a mai precizat aceeași sursă.

Cine este în spatele controalelor de la Marlorex

fcu_suleyman

Nefericitul accident de muncă al inspectorului antifraudă ridică semne de întrebare şi asupra motivelor pentru care o echipă de cinci inspectori de la Târgu Jiu merge zi de zi la Craiova, în control la acelaşi târg comercial, de aproape două luni. Presa din Craiova a scris că verificările au început după ce site-ul oficial al echipei lui Adrian Mititelu, FC U Craiova, a anunţat că „Suleyman” a devenit sponsor şi va plăti salariile jucătorilor.

Cum la Craiova fotbalul este mai important decât orice altceva, primarul Olguţa Vasilescu, susţinătoarea celeilalte echipe, CSU, s-ar fi supărat şi ar fi ordonat aceste controale. Primăria a dezminţit informaţia printr-un comunicat şi chiar a ameninţat ziarul cu o acţiune în instanţă. Interesant este că şi patronii grupului de firme afectat de controale au dat un comunicat, din care rezultă că Mititelu le-a folosit sigla abuziv, fără acordul lor şi fără a fi plătit pentru asta. Cert este că anunţul lui Mititelu a fost făcut pe 3 decembrie, iar controalele au început pe 5 decembrie şi nu s-au oprit timp de două luni.

În luna decembrie, ANAF a comunicat pentru Gazeta de Sud că „În cazul Centrului Comercial Marlorex este vorba de un control pasiv, de monitorizare a activităţii comercianţilor“, iar centrul comercial a fost ales în urma unei analize de risc. Potrivit aceleiaşi surse, faptul că marfa este acum fiscalizată se vede şi din faptul că preţurile au crescut cu până la 145%.

Inspectorii antifraudă păzesc zilnic cele trei căi de acces şi verifică fiecare maşină care intră şi iese cu marfă. Comercianţii spun că mare parte dintre ei s-au mutat deja în alte târguri, iar din această cauză vânzările fiscalizate au scăzut de patru-cinci ori la Marlorex.

Vizualizări: 377

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: