Judecătorii şi procurorii din Gorj nu vor să participe la alegeri

Preşedintele Tribunalului Gorj, judecătorul Florin Encescu, a confirmat ieri că nu are colegi interesaţi de posturile de preşedinte sau vicepreşedinte în birourile secţiilor de votare. Acesta afirmă că s-a consultat cu colegii săi, inclusiv cu cei din cadrul Parchetului, şi niciun magistrat nu a fost interesat să participe la procesul electoral din 22 noiembrie.

"Nu are legătură nici cu protestele recente, nici cu campania, pur şi simplu este o decizie a colegilor. Sunt colegii noştri din Biroul Electoral Judeţean care vor fi pe 22 noiembrie, în rest, nimeni nu doreşte să se implice în aceste alegeri. Situaţia asta a mai fost şi la alegerile precedente şi, acum, practic, este vârful acestei tendinţe", declară preşedintele Tribunalului Gorj.

Autorităţile judeţene sunt nevoite, în aceste condiţii, să îi aleagă pe şefii birourilor electorale de la cele 384 de secţii de votare din rândul juriştilor care s-au înscris până ieri la Prefectura Gorj. Subprefectul judeţului, Marcel Romanescu, spune că nu mai puţin de 800 de jurişti au depus cereri pentru a fi în conducerea birourilor electorale locale, numărul respectiv suplinind fără probleme neimplicarea magistraţilor în derularea alegerilor. "Sunt aproape 2000 de persoane care au depus cereri la noi, dintre care doar 150 sunt fără studii superioare. Avem 800 de jurişti, ceea ce este mai mult decât suficient pentru că la 384 de secţii de vot ne trebuie un număr dublu de persoane plus ceva rezerve pe care, astfel, le avem asigurate. Din acest punct de vedere nu vor fi probleme în asigurarea persoanelor cu studii juridice pentru şefia birourilor electorale din secţiile de vot", afirmă subprefectul Marcel Romanescu.

Şefii birourilor electorale, selectaţi electronic

Şefii birourilor electorale şi adjuncţii acestora vor fi traşi la sorţi pe 12 noiembrie. Preşedintele Tribunalului spune că tragerea la sorţi va fi una electronică, tot la fel ca la parlamentare şi europarlamentare, softul creat la Gorj fiind împrumutat şi altor judeţe. "A fost un program foarte bun, cred că toată lumea a văzut că nu au mai fost discuţii ca în alţi ani după tragerile la sorţi şi, din această cauză, ne-a fost cerut şi de colegii din alte judeţe. L-am pus la dispoziţie cu mare plăcere şi cu convingerea că acesta va funcţiona şi acolo. Nimeni nu cred că are cum să contrazică un program informatic, iar ca dovadă e şi faptul că numărul contestaţiilor după tragerile făcute în acest fel au dispărut. Criteriile de selecţie sunt foarte clare, nu există subiectivism şi, în cele din urmă, se economiseşte timpul care se pierdea înainte cu scrierea biletelor şi tragerea acestora la sorţi", spune Encescu.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: