Mai multe drepturi pentru clienţii băncilor

Băncile vor trebui de-acum înainte să ofere mai multe informaţii clienţilor la contractarea unui credit, în ceea ce priveşte rata dobânzii şi suma de rambursat. De-asemenea, clienţii pot analiza şi prevederile contractului de credit, pentru că vor primi un exemplar gratuit din acesta.

În toate reclamele pe care vor face la credite, băncile vor fi nevoite să furnizeze exemple precise despre costurile aferente creditului, de la dobânzi la comisioane, durata contractului de credit şi suma pe care o va încasa de fapt debitorul. Pe de altă parte, dacă este vorba despre un credit acordat sub formă de amânare la plată pentru un anumit bun sau serviciu, clienţii vor primi şi informaţii referitoare la preţul în numerar şi valoarea oricărei plăţi în avans. Toate aceste măsuri vor fi aplicate ca urmare a unui Proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), date fiind numeroasele reclamaţii înregistrate recent la adresa instituţiilor bancare. Şi în privinţa costurilor aferente încheierii unei asigurări la contractarea creditelor, băncile trebuie să asigure transparenţă totală şi să precizeze în reclame obligaţia de a încheia un asemenea contract, împreună cu dobânda anuală efectivă.

Obligaţii si pentru brokerii de credite

Şi pentru intermediari vor exista mai multe obligaţii, întrucât aceştia îi vor prezenta clientului mai multe oferte, pentru ca acesta să poată alege produsul bancar care se adaptează cel mai bine nevoilor sale. Mai mult, aceştia îi vor explica clientului riscurile la care se expune dacă nu achită ratele la timp şi îi vor oferi informaţiile necesare cu cel puţin 15 zile înainte ca debitorul să semneze contractul de credit. Şi gorjenii s-au arătat nemulţumiţi de activitatea băncilor, în special de faptul că dobânzile la creditele contractate au crescut pe neaşteptate, fără să fie anunţaţi în prealabil. De asemenea, aceştia au mai reclamat introducerea de noi comisioane sau calcularea incorectă a penalităţilor.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: