Medicul gorjean care a tratat peste un milion de copii

Unul dintre cei mai iubiți și dedicați medici din România este din Gorj. Medicul pediatru Ana Culcer, de loc din comuna gorjeană Runcu, este unul dintre cei mai apreciați în branșă. În cei peste 50 de ani de activitate, medicul a tratat peste un milion de copii. Multora le-a dat o șansă la viață și i-a salvat când alții nu aveau nicio speranță.

Deși are un cabinet medical în capitală, Ana Culcer își face timp, lunar, să vină și la cabinetul deschis în Dobrița, să consulte copiii din Gorj. Revine cu drag în locul unde s-a născut, după cum mărturisește chiar ea.

De peste cinci decenii, Anei Culcer i-au trecut peste un milion de copii prin brațe. Într-un interviu pentru Cătălin Măruță, medicul a vorbit despre pasiunea sa pentru medicină, o pasiune ce a curs prin venele a patra generații. "Nu le mai știu numărul. Primul copil asistat de mine a fost in 1965. Tata a lucrat pana la 87 de ani, cu doua saptamani inainte de a muri și vedea cam doua mii de pacienti pe an, la Dobrita. La mine, e boala genetica. Sunt a patra generație de medici. Si străbunica, străbunicul, bunicul, tata, toti au facut facultatea in străinătate și s-au intors acasă să vindece nația romanească. Bunicul a facut primul spital la Târgu Jiu. Am trecut pe la toate spitalele mari de pediatrie", a spus medicul Ana Culcer.

"Cand se pierdea cate un copil, plângeam cu mama în brațe și apoi o ajutam să aibă alți copii", a mai mărturisit medicul.

Ana Culcer, în vârstă acum de 78 de ani, consultă și acum în cele două cabinete pe care le are în București și în Gorj. La Dobrița, mărturisește că revine cu mare dragoste. Este locul unde s-a născut, a copilărit și unde își încarcă bateriile. Zeci de copii consultă și aici în câteva zile. "Am un cabinet langa Obor, in Bucuresti. O dată pe lună sau de două ori mai fug si la Gorj. Am reparat casa la Dobrita, eu acolo îmi incarc bateriile, acolo m-am născut", a mai spus medicul.

Dintr-o viață dedicată salvării micilor pacienți, nu puteau lipsi nici poveștile de viață, momentele în care a adus bebeluși la viață când nimeni nu le mai dădea nicio șansă. Un bebeluș născut înainte de șase luni, care avea doar 30 de centimetri și circa 800 de grame, înregistrat ca avort la spital, a supraviețuit miraculos datorită medicului gorjean. Ana Culcer l-a îngrijit, l-a salvat și i-a dat o șansă la viață. Acum, copilul are 18 ani și încă păstrează legătura cu medicul care i-a salvat viața. "Pentru mine, e ca a doua mamă. Tot timpul, o sun si mă ajută când am vreo problema. Tinem legatura", a povestit tânărul, la Pro TV.

Și nu este singurul exemplu. Medicul a povestit cum a reușit să țină în viață și alți bebeluși născuți cu mult înainte de termen și care odată ajunși mari îi urmează pasiunea și sunt înscriși la Medicină. 

Până în ianuarie 2014, Ana Culcer a fost şeful secţiei de neonatologie a Spitalului Universitar. Este doctor în medicină, cu stagii de pregătire în SUA şi cu nenumărate participări la congrese, conferinţe şi workshop-uri internaţionale.

Galerie foto




Vizualizări: 16,674

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: