Militarul mort în Afganistan, condus azi pe ultimul drum

Sublocotenentul post-mortem Constantin Laurenţiu Lixandru va fi condus azi pe ultimul drum, după ce în noaptea de duminică spre luni, chiar la miezul nopţii, coloana mortuară ce l-a adus de la Bucureşti a ajuns la Rovinari.

Trupul neînsufleţit al celui care la sfârşitul acestei săptămâni ar fi împlinit 30 de ani a fost depus la catedrala ortodoxă din centrul oraşului, aici venind zeci de persoane pentru a fi alături de familia îndurerată, mulţi dintre cei prezenţi mărturisind că nu îl cunoşteau pe militar. Aici au venit şi părinţii altor soldaţi din Gorj aflaţi acum împreună cu Scorpionii Roşii în misiune în Afganistan Cu toţii au dorit să îşi manifeste însă regretul pentru dispariţia acestuia şi recunoştinţa faţă de sacrificiul făcut pe frontul de luptă, Lixandru pierzându-şi viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 din zona Zabul. Gorjeanul a coborât din vehiculul militar şi a mers să verifice dacă la picioarele unui pod există riscul producerii unor explozii, moment în care a şi fost detonată o încărcătură de această natură. Practic, restul militarilor din convoi au fost salvaţi datorită intervenţiei lui Lixandru.

Au amânat zilele oraşului

Trupul neînsufleţit al acestuia va fi înmormântat la biserica monument istoric din Rovinari, într-un loc în care mai sunt puţine locuri de veci, autorităţile intenţionând însă ca, în lipsa spaţiului, să ridice în memoria lui Lixandru un monument care să le amintească urmaşilor de sacrificiul său. De asemenea, o stradă ar urma să poarte pe viitor numele acestuia, înmormântarea sa coincizând cu deschiderea manifestărilor intitulate Zilele Oraşului. Sărbătoarea respectivă a fost decalată cu o zi de la programul iniţial, autorităţile locale luând această decizie tocmai pentru a respecta memoria militarului gorjean. Rovinariul sărbătoreşte săptămâna aceasta 30 de ani de existenţă, exact cât ar fi împlinit şi Lixandru dacă ar mai fi trăit.

Galerie foto


Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: