Mineri din CE Oltenia, de patru luni în şomaj tehnic

Incertitudine pentru minerii de la cariera Husnicioara, care de patru luni sunt în întrerupere de activitate. Administraţia Complexului Energetic Oltenia nu a reuşit să găsească un nou beneficiar pentru cărbunele carierei după închiderea Termocentralei Halânga. Liderii sindicali vorbesc de readucerea lor în câmpul muncii de la mijlocul lunii iulie sau începutul lunii august, dar niciunul dintre termene nu este bătut în cuie.

Cei aproximativ 600 de mineri de la cariera Husnicioara sunt în şomaj tehnic încă din luna martie, asta după ce termocentrala Halânga din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin şi-a închis porţile. Minerii ar urma să fie rechemaţi la lucru în următoarea perioadă, dar nu este nimic clar, spun liderii sindicali de la unitatea minieră mehedinţeană.
Sindicaliştii spun şi că bugetul carierei în acest moment este zero prin decizia administraţiei. "Directorul general a zis că vrea să pună în funcţiune opt grupuri şi că reluăm pe 18 iulie, că are nevoie de cărbune. Domnul Antonie a zis că de la 1 august. Nu știm concret, nu cad de acord unii cu alții. N-avem nici buget la Husnicioara. Nu știu cine este responsabil, nu își asumă nimeni. Exact cum s-a întâmplat cu directorii de sucursale, pe care i-au ţinut patru luni directori și i-au plătit așa, fără să știe nimeni cum", a declarat Paul Constantinescu, sindicalist la cariera Husnicioara.
Liderii sindicali de la Husnicioara sunt revoltaţi pe cei din administraţia CE Oltenia și spun că, înainte ca minerii unităţii miniere să revină la lucru, trebuie rezolvate anumite probleme legate de serviciile asigurate până acum de prestatori, dar și aspecte care țin de asigurarea transportului salariaților. "I-am solicitat domnului Antonie o discuție pentru că nu mai avem servicii Minprest, ni s-a tăiat tot. Dacă începem serviciul trebuie să vedem în ce condiţii, care este organigrama Husncioarei. Dacă facem serviciile cu oamenii de la noi, când începem, cum începem", a explicat sindicalistul Paul Constantinescu.
Complexul Energetic Oltenia intenţiona să externalizeze sau să închidă cariera Husnicioara și să disponibilizeze tot personalul, însă sindicatele s-au opus.

Vizualizări: 2,660

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: