Nebuloasa Lalea, fotografiată de Tiberiu Savin

Prin lentilele telescopicului său, Tiberiu Savin ne dezvăluie o perspectivă unică asupra unui obiect astronomic de o frumusețe rară, nebuloasa Lalea. Situată în constelația Cygnus, la o distanță de aproximativ 6000 de ani lumină, aceasta nebuloasă își dezvăluie strălucirea pe o întindere de circa 70 de ani lumină.

Nebuloasa a primit numele datorită asemănării sale izbitoare cu o lalea, dar, cum observă Tiberiu, „uitându-mă la ea cred că seamănă mult cu o flacără”. Mai mult decât o simplă formațiune stelară, nebuloasa Lalea este poarta către una dintre cele mai intrigante taine ale universului, fiind situată în proximitatea lui Cygnus X-1, conisderată de unii ca fiind o gaură neagră.

Pentru această captură, Savin a folosit tehnica SHO, cunoscută și sub numele de paleta Hubble, care permite o vedere spectaculoasă asupra universului, dincolo de ceea ce ochiul uman poate percepe. „Este prima dată când am reușit să fac o imagine folosind paleta SHO”, explică el. Această tehnică implică utilizarea unei camere monocrome și a trei filtre distincte: H-alpha, SII și OIII. Fiecare imagine alb-negru capturată prin aceste filtre este apoi mapată pe un canal de culoare — SII pentru roșu, H-alpha pentru verde și OIII pentru albastru.

Echipamentul său  include un telescop Skywatcher 200/800, montura Skywatcher EQ6-R și camera ZWO ASI 533MM. Procesul de captură și prelucrare este unul complex, ce a necesitat un total de 8 ore și 20 de minute de expunere, distribuite între cele trei filtre. „Procesul a fost destul de greoi, dar în final rezultatul este uimitor, așa că o să spun că a meritat”, spune Tiberiu. Utilizând software-ul Pixinsight pentru procesarea imaginilor, el reușește să transforme niște simpli fotoni într-o paletă de culori cu adevărat spectaculoasă.

Mai multe despre această imagine găsiți pe pagina de Facebook al lui Tiberiu (click aici).

Vizualizări: 1,716

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: