Obiectele personale ale lui Brâncuşi, scoase la licitaţie

Piese de mare valoare ce au aparţinut lui Constantin Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie de legatarii săi. Colecţia care conţine sculpturi, piese de mobilier sau obiecte personale ale artistului din Hobiţa a fost estimată la două milioane de euro. Licitaţia va avea loc pe 30 noiembrie la Hôtel Marcel Dassault din Paris.

Peste 20 de piese de mobilier, sculpturi sau obiecte ce au aparţinut sculptorului Constantin Brâncuşi vor fi licitate la Paris la sfârşitul acestei luni. Operele au fost lăsate de sculptor artiştilor Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati. Cel care a luat hotărârea să înstrăineze toate aceste piese de mare valoare este nepotul artiştilor, Théodor Nicol. Cea mai valoroasă piesă din colecţie, care a fost estimată la suma de 1.200.000 euro, este sculptura „Sărutul (Coloană)”, realizată în anul 1935 şi care le-a fost oferită soţilor Istrati în anul 1950. Tot în cadrul acestui ansamblu se întâlnesc obiecte sculptate de titanul de la Hobiţa pentru uzul zilnic. Este cunoscut faptul că în paralel cu sculpturile Brâncuşi îşi realiza propriile piese de mobilier, precum şi obiectele necesare. În acest sens criticii consideră că obiectele ce urmează a fi licitate sunt foarte importante deoarece  o mare parte integrantă a creaţiei sculptorului a fost căutarea armoniei între opera sa şi mediul înconjurător.

Evaluate la sute de mii de euro

Colecţia lăsată de Brâncuşi legatarilor se mai regăsesc două lămpi cu suporturi de piatră, un pupitru, o vază de ipsos precum şi valiza acestuia. Lămpile au fost estimate la 180.000 euro, pupitrul realizat în anul 1956 se ridică la suma de 30.000 euro, iar vaza de ipsos la 20.000 - 30.000 de euro. Însă o parte dintre piesele din valoroasa colecţie va fi donată de nepotul legatarilor lui Brâncuşi, Théodor Nicol Muzeului Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris. Cele zece piese vor fi expuse în Atelierul Brâncuşi, o replica a atelierului artistului în momentul morţii sale, realizată în 1977, în faţa muzeului.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: