Pensionarii se împrumută pentru a-şi pune dantura sau pentru o maşină de lemne

Pensionarii gorjenii au împrumutat de la începutul anului peste 53 de miliarde de lei vechi de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din judeţ. Vârstnicii fac din ce în ce mai multe împrumuturi pentru a putea să mergă la operaţii, pentru a-şi pune dantura sau pentru a-şi rezolva diferite probleme acasă.
 Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Gorj este luată cu asalt aproape în fiecare lună de tot mai mulţi vârstnici. Ei apelează la împrumuturi pentru că nu le ajung pensiile pentru medicamente sau plata întreţinerii. ,,Vreau să fac un împrumut pentru a putea să mă operez la ochi. Nu am altă soluţie, decât să fac un împrumut pentru că pensia este mică, iar gazele, curentul trebuie plătite. Bani pentru operaţie nu am cum să mai strâng", ne-a povestit unul din pensionari care aştepta zilele acestea să îi fie aprobată cerea de împrumut. Alt bătrân spune că trebuie să mergă la stomatolog, dar cum preţurile sunt mari, are nevoie de un împrumut. "Vreau să îmi pun dantura. Altă soluţie decât împrumutul de aici nu am. Aici plătesc dobândă mai mică, iar când te duci la stomatolog, acesta trebuie plătit". 
 Alţii apelează la împrumuturi pentru a reuşi să mai repare ceva pe lângă casă sau pentru a-şi asigura lemnele pentru iarnă. ‚,Vreau să repar un coteţ şi să mai fac ceva pe lângă casă şi altă soluţie nu am", ne spune o bătrână. O alta ne povesteşte că aşteapă să ia banii de la CARP pentru a cumpăra o maşină de lemne. Dacă împrumutul nu i se aprobă femeia riscă să îşi petreacă iarna în frig pentru că din pensia de trei milioane de lei vechi nu poate să pună nici un leu de o parte. ,,Am o pensie mică, de trei milioane. Ce să fac cu ea? Ar trebui ca cinci luni de zile să nu mănânc o coajă de pâine ca să pot să iau o maşină de lemne". 
 În ultimele şase luni Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a acordat împrumuturi cât a dat tot anul 2008. ,,În această perioadă ne confruntăm cu o avalanşă de cereri de împrumut din partea pensionarilor. Sunt convinsă că devină este criza finaciară, care ne afectează pe toţi. În ultimele şase luni am dat împrumuturi, cât am dat în tot anul 2008. Până în prezent am avut peste 3.100 de cereri pe care le-am onorat. Suma pe care am împrumutat-o depăşeste 53 de miliarde de lei vechi’’, a declarat contabila CARP, Iulia Cioplea. Aceasta spune că în prezent sunt aproximativ 300 de cereri de împrumut ale pensionarilor care aşteaptă să fie aprobate. ,,Avem 300 de cereri care aşteaptă să fie onorate, toţi solicitanţii vor primi banii de care au nevoie, chiar dacă acest lucru se va realiza eşalonat pe zile, în perioada imediat următoare, toate vor fi onorate fără nici o excepţie’’, susţine contabila CARP Gorj. 


Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: