Poliţiştii cu şpaga-n ghete, arestaţi! Hoţii de cărbune, liberi!

Patru poliţişti gorjeni au ajuns în arest şi alţi opt au fost puşi sub control judiciar în dosarul „Mafia cărbunelui”. Direcţia Generală Anticorupţie i-a monitorizat timp de opt luni, timp în care au filmat mii de maşini cu cărbune furat de pe benzile transportoare ale Complexului Energetic Oltenia, lăsate să circule contra unor şpăgi de la 50 la 200 de lei. În referatul de arestare sunt prezentate interceptări cu fraţii Nicolae şi Gheorghe Milodin, Ştefan Găman şi Constantin Manolache, toţi poliţişti, pe filmări apărând imagini inclusiv cu şpăgi ascunse în ghete. Aparatura de înregistrare a fost montată atât pe maşinile poliţiei, cât şi pe stâlpii de iluminat public. Interesant este că DGA Gorj a semnalat posibila implicare a poliţiştilor în reţeaua de furt de cărbune încă din 2013, dar până în 2015 nu au fost luate măsuri.

Doar în furturile înregistrate de DGA de la începutul anului este vorba de 50.000 de tone de cărbune, CE Oltenia constituindu-se parte civilă cu suma de 3.747.000 lei. Este vorba de cărbune furat din carierele din zona Rovinari, direct de pe banda transportoare care trece pe lângă casele localnicilor. Potrivit anchetatorilor, sunt familii care reuşeau să fure 400 de tone de cărbune pe lună.

descinderi_carbune_28

Suspecţii de furt, liberi după o noapte de arest

Dosarul penal a fost împărţit în două. Poliţiştii şi alte persoane care ar fi primit mită sunt în atenţia Parchetului General, iar suspecţii de furt de cărbune sunt cercetaţi de IPJ Gorj.

Poliţia din Gorj a reţinut 21 de persoane pentru furt şi tăinuire, persoanele având vârste între 20 şi 47 de ani. Pentru o parte din ei s-a cerut arestarea preventivă, dar instanţa a considerat că este suficient controlul judiciar. „Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu privind arestarea preventivă a inculpaţilor Moţoc Petrişor Ionuţ, Rovenţa Constantin Gabriel, Bîzgă Petre, Niţă Daniel-Vasile, Ştefan Constantin-Marian”, a decis  Judecătoria Târgu Jiu. Suspecţii nu au voie să ia legătura cu alte persoane implicate în dosar, şi anume: Gheorghiţă Viorel-Nicolae, Bimbaşa Lică, Chivu Ionel, Ştefan Constantin-Marian, Vîlceanu Mihai, Cărăgui Constantin, Luca Ion, Işfan Nicolae, Trocan Nicolae, Furdui Viorel, Hrincea Cosmin Petru, Bubuioc Liviu, Popescu Alexandru, Nimară Ion, Giurea Daniel Alin, Birişi Vasilică Mădălin, Birişi Gheorghe Emilian, Croitoru Sandu Daniel, Birişi Nicolae, Sărăcin George Robert, Măceşanu Alexandru Daniel, Băluţoiu Ionuţ Dănuţ, Cazacu Cosmin.

perche_rov_hoti_carb_20

În general, suspecţii de furt sunt vecini cu banda de cărbune şi trăgeau bucăţile de lignit cu mături sau T-uri. Unii aveau chiar rampe improvizate, să le curgă cărbunele în curte. Astfel, fiecare familie monitorizată fura între 8 şi 70 de tone zilnic.

Cei 3 fraţi penali

Partea cea mai importantă a dosarului, cea instrumentată de DGA, a vizat alte 24 de persoane. „Procurorul de caz a dispus reţinerea unui număr de 8 inculpaţi cercetaţi pentru luare de mită în formă continuată, 4 dintre aceştia având calitatea de agenţi de poliţie. Totodată, a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de un număr total de 14 inculpaţi dintre care 8 agenţi de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi alte 6 persoane, fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi dare de mită”, se arată într-un comunicat al DGA.

descinderi_carbune_11

Tribunalul Bucureşti a admis propunerea de arestare formulată de procurori pentru Constantin Manolache, Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin şi Ştefan Găman. Primii trei sunt de la Turceni, celălalt fiind de la Plopşoru, fraţii Milodin având încă un frate, Paul Milodin, ofiţer şi Şef Serviciu chiar în Direcţia Generală Anticorupţie, instituţia care s-a ocupat de acest dosar. Culmea este că prin anii 90, în Gorj, un alt ofiţer din Ministerul de Interne, Ion Milodin, avea probleme penale, fiind condamnat chiar la închisoare cu executare după ce i-a escrocat pe mai mulţi gorjeni cărora le promitea „pile” în diverse dosare. Ion Milodin e fratele cel mai mare al celorlalţi trei fraţi Milodin, la un moment dat acesta ajungând să se prezinte „generalul”.

Interceptări şi monitorizări

La fel cum s-a întâmplat în urmă cu aproape doi ani în dosarul Mafiei Permiselor, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au „plantat” microfoane şi camere de luat vederi în toate zonele posibile în care îi puteau monitoriza pe poliţiştii predispuşi să încalce legea. Practic şoferii care transportau cărbune furat erau aşteptaţi „la colţ”. Interceptările de la dosar arată că „oamenii legii” nu aveau nicio jenă în a-i face pe camionagii să cotizeze la ei cu diverse sume de bani, şpăgile primite, între 50 şi 200 de lei, de regulă, fiind ascunse inclusiv în ciorapi sau ghete, ceea ce arată că agenţii aveau o oarecare temere că ar putea fi prinşi. Agenţii nu ezitau să scrie însă în fals procese verbale de amendă pentru a-i speria pe şoferii care nu cotizau la ei, actele fiind ulterior distruse, după cum se arată în documentele de la dosar prezentate pe site-ul euroactiv.ro.

Milodin Ghe.: Cum vrei? Trei luni sau o lună?

Interlocutor 2: Hai, şefule, mâncaţi-aş sufletu'!

Interlocutor 1: Mi-l mai luaţi? Hai şefu'...

Interlocutor 2: Îl omoară acasă!...

Milodin Ghe.: Păi ş-atunci cum mergi mă?

Interlocutor 1: Hai şefu'... dă ce ...[neinteligibil]......

Milodin Ghe.: Zii! O lună sau trei luni? Cât vrei?

Interlocutor 1: Şefule, nu mi-l lăsaţi aşa?

Milodin Ghe.: Nu ţi-l las mă, cum o să ţi-l las?

Interlocutor 1: Mă ...[neinteligibil]...acum, ce naiba!

Milodin Ghe.: Lasă că 15 zile stai, până după sărbători.

Interlocutor 1: Păi 15 zile...şi eu ce fac...am şi eu ...[neinteligibil]... mă cert naiba.

Milodin Ghe.: Păi şi eu ce să-ţi fac fratele meu?Asta e.. .închide uşa, hai!

Cei doi poliţişti vorbesc încet între ei.  

Găman Ştefan: Îi luai prea ...[neinteligibil]...? (râde)

Milodin Ghe.: ...[neinteligibil]... 

„Agentul de poliţie Milodin Gheorghe i-a întocmit în fals un proces verbal de contravenţie respectivului conducător auto pentru defecţiuni la sistemul de iluminare, aplicându-i astfel o amendă de 90 de lei. Însă, cei doi poliţişti poartă discuţii între ei, care să îi creeze conducătorului auto temerea că măsurile de suspendare a permisului de conducere şi de aplicare a amenzii vor fi luate. În acest context, agentul de poliţie Găman Ştefan i-a pretins conducătorului auto suma de 200 de lei, precizându-i că, în caz contrar, riscă să i se suspende permisul de conducere şi  să i se aplice o amendă contravenţională. De asemenea, Găman Ştefan îl pune pe acel conducător auto să jure că nu va spune nimănui despre acest lucru", arată procurorii din dosar.

Milodin Ghe.: Scrie aici: „Recunosc că am defecţiuni la sistemul de iluminare şi le-am remediat pe loc."

Contravenientul scrie după dictare.

Milodin Ghe.: Semnează aicea... Semnează aicea...Copilan (regionalism folosit pentru „copile ")...Ţi-l iau pe o lună de zile!... (îi face semn cu degetul contravenientului să se îndepărteze)....

Milodin Ghe.: Ăsta...Gămane... (se referă la un autovehicul care tocmai trece pe stradă)

Găman Ştefan: Nu... e gol...!

Milodin Ghe.: Sigur? Nu vezi...

Milodin Ghe.: Aha......

Milodin Ghe.: I-l luăm, măi GĂMANE, sau nu i-l luăm?

Găman Ştefan: Ia vino încoace! Treci încoace! Treci pe partea asta!

Găman Ştefan: BĂ, TE JURI CĂ NU SPUI LA NIMENI?

Interlocutor 1: Mă jur.

Găman Ştefan: Deci permisul luat, 4 milioane amendă!...AI 2 MILIOANE LA TINE?...Bă dă-te-ncolo...să nu te vadă nimeni!

Interlocutor 1: Îmi lăsaţi şi permisul?

Găman Ştefan: Da mă, da! Numai...

Interlocutor 1: Da!

Găman Ştefan: Da!"

Şpaga din ghetuţe

Conform sursei citate, pe imaginile captate de ofiţerii DGA se poate vedea că şoferul îi înmânează poliţistului Ştefan Găman, în prezenţa colegului său Gheorghe Milodin, suma de 200 de lei. „Agentul de poliţie Găman Ştefan ia cei 200 de lei şi îi ascunde în gheata din piciorul drept, aspect ce întăreşte specializarea dobândită a acestuia în comiterea unor astfel de infracţiuni de corupţie", arată anchetatorii.

Cazul respectiv nu a fost singular, în dosar fiind prezentat şi un alt transport ce a trecut de poliţistul Gheorghe Milodin după ce a plătit 100 de lei.

Domn: AEC... Decât noi doi suntem cu cărbune, nu mai e nimeni!

Milodin Ghe.:  Te cred! Hai, aduceţi un milion, şi gata, treceţi!

Domn: Un milion?

Milodin Ghe.: Da! Hai, repede!... Ca să plec!

Dar și Nicolae Milodin, fratele lui Gheorghe Milodin, a fost filmat de anchetatori în timp ce primea bani de la transportatorii de cărbune. De exemplu, în noaptea de 28/29.12.2014 agenţii de poliţie Constantin Manolache şi Nicolae Milodin, ”aflaţi în serviciu cu autospeciala maşina Poliţiei, în care se aflau microfoane şi camere video ascunse, au primit sume de bani de la trei persoane ce transportau în mod ilegal cărbune, în schimbul neluării măsurilor legale faţă de aceştia”, arată referatul de arestare, potrivit euractiv.ro.

perche_politie_rov

DEMISIE

Șeful poliției din Turceni, Cătălin Tiberiu Vlad, a demisionat după ce mai mulți polițiști din localitate au fost reținuți sau puși sub control judiciar de Parchetul General, pentru că au protejat ani la rând, contra cost, hoții de cărbune. Pe 3 septembrie au fost percheziţii atât la Poliţia Turceni, cât şi la cea din Rovinari.

Vizualizări: 1,850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: