Porcii mistreți și urșii au distrus culturi și au ucis animale în șapte comune din Gorj

Localnicii din șapte comune gorjene s-au ales cu grădini distruse și animale ucise de porcii mistreți, urși și lupi. Ca să-și apere culturile și fermele, mulți au investit în garduri electrice sau stau de pază pe timpul nopții și fac zgomot ca să sperie animalele sălbatice.


În comunele Bengești-Ciocadia, Săcelu, Tismana și Crasna au fost semnalate cele mai recente cazuri de atacuri. "Am avut în zonele montane şi animale omorâte de urs, la Tismana. La Crasna, lupii au omorât cinci oi. Am avut cazuri semnalate în șapte localități", a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj. 


În Săcelu, mulți oameni s-au ales cu mare parte din recolta de porumbi distrusă de mistreți. "Problema este una reală. Sunt foarte mulți mistreți. Am întâlnit eu, personal, pe drumul județean. Mi-au ieșit în cale mai mulți porci mistreți. Traversau drumul. Sunt un pericol și pentru trafic mai ales pe timpul nopții. Foarte mulți localnici au renunțat să mai pună porumbi, să mai muncească terenurile pentru că era totul distrus de porcii mistreți. Toată lumea este revoltată că nu de iau măsuri", a reacționat primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea. 


Localnicii au ajuns să stea de pază, noaptea, în culturi. "Eu stau cu goarna, cu clopotele. De o lună de când au început să se coacă, merg noaptea și fac gălăgie ca să se sperie. Și mai pleacă. Au apucat să intre acum două săptămâni și au mâncat niște porumbi. Nu avem ce face. Cu asta ne luptăm de ani mulți", a spus un localnic. "Eu am cules, anul trecut, doar o plasă de porumbi de pe tot locul. Din cauza mistreților. Au distrus tot. Au pus la pământ tot. Anul ăsta, n-am mai pus porumb. Am pus grâu", a spus o localnică. 


Alții au împrejmuit terenurile cu gard electric și spun că reușesc să țină animalele sălbatice la distanță. 


Marți seara, a fost semnalată prezența unui urs și în comuna gorjeană Prigoria. Ursul a fost surprins într-o livadă. Oamenii din zonă au primit mesaje Ro Alert să nu se apropie de animalul sălbatic.

Galerie foto


Vizualizări: 8,095

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: