Primari, funcţionari şi directorul Aparegio, audiaţi de procurorii DNA

Directorul Aparegio, Ion Popescu, a dat explicaţii la DNA cu privire la reţelele de apă şi canalizare realizate în Gorj pe fonduri europene. Din primele informaţii, reţelele au fost extinse pe terenuri private, fapt care contravine regulilor europene, care impuneau exproprierea localnicilor. Ieri au fost audiaţi primari şi funcţionari de la mai multe primării, audieri care vor continua astăzi. Surse susţin că totul a pornit de la o plângere făcută de un cetăţean, nemulţumit fiind că nu a fost despăgubit când lucrările de realizare a reţelelor s-au făcut şi pe proprietatea sa. Cert este că ancheta s-a extins în tot judeţul.

Ion Popescu, directorul general al societăţii Aparegio, a fost primul care a dat cu subsemnatul în acest dosar, acesta fiind invitat vineri, 14 martie, la sediul DNA de la Craiova.  Conform acestuia, proiectul a fost accesat în perioada 2006-2007, iar pentru realizarea lui cu fonduri europene una dintre condiţii era ca terenurile care sunt afectate de aceste investiţii să nu fie în litigiu sau să fie pe domeniul public. Pentru asta trebuia emise documente şi adeverinţe din care să rezulte acest aspect, dar şi copii după hotărâri de Guvern din care să rezulte că terenurile respective sunt de domeniul public iar cele care sunt cu probleme, adică cu titluri de proprietate sau în instanţă, să se specifice separat. Acum, un cetăţean nemulţumit a reclamat la DNA că terenurile respective nu sunt de domeniul public. Conducerea Aparegio admite acest lucru. „Nu sunt toate de domeniul public, 50% din reţelele de alimentare cu apă de pe aducţiuni de distribuţie trec pe proprietăţi private, dar aceste lucruri sunt rezolvabile. Actualele investiţii urmăresc de regulă traseul reţelelor de aducţiune existente în pământ. Ele traversează atât proprietăţi publice, cât şi proprietăţi private. Pentru proprietăţile publice nu e nicio problemă, pentru cele private s-a emis o lege cândva pentru autostrăzi prin care spune că pentru investiţii de utilitate publică, unde bagă şi aceste sisteme de alimentare cu apă, se poate trece la expropriere cu justă despăgubire. Aceeaşi situaţie este şi aici”, a spus Ion Popescu, directorul general al Aparegio.

Popescu pasează vina la primării

Popescu mai spune că nu societatea pe care o conduce este cea care trebuie să ofere aceste despăgubiri, ci beneficiarul, în acest caz administraţiile locale. „Aparegio nu este proprietar de sisteme de alimentare cu apă, are în delegare de gestiune activitatea de distribuţie a apei. Proprietarii sistemelor sunt unităţile administrativ teritoriale care au dat în concesiune aceste utilităţi publice, aceste echipamente, nu şi terenurile afectate de ele.  Dacă este ca cineva să administreze aceste terenuri, acel cineva sunt unităţile administrativ teritoriale, care pot să dea titluri sau pot să le anuleze în instanţă sau să recurgă la documentaţii de expropriere cu justă despăgubire conform legii”, a mai spus Ion Popescu.

Pentru aceste despăgubiri, s-a creat o comisie în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, ca pentru aceste investiţii care ocupă mai mult de o localitate să fie demarate exproprierile prin comisia Consiliului Judeţean. Acolo unde sunt doar pe teritoriul unei localităţi, să fie făcute aceste demersuri de către primăria respectivă prin aparatul propriu. 

Acest proiect cu fonduri europene cuprinde investiţii pe cinci oraşe. De la Primăria Târgu-Cărbuneşti au mers la audieri patru persoane în frunte cu viceprimarul Iuliu Călina. Acesta spune că nu sunt probleme la nivelul localităţii în privinţa exproprierilor. “A sesizat probabil cineva că au amplasat puţurile, conductele şi staţiile de epurare pe terenuri proprietate privată şi oamenii nu au fost despăgubiţi. La primăria noastră nu a fost cazul pentru că toate terenurile unde au fost amplasate şi puţurile şi conductele şi staţia de epurare sunt în domeniul public al primăriei”, a spus Iuliu Călina, viceprimarul din Târgu Cărbuneşti.

Astăzi, noi audieri

Astăzi, urmează ca şi autorităţile locale din Motru şi Bumbeşti Jiu să fie audiate de un procuror DNA în acest caz, la sediul IPJ Gorj. “Toţi cei care facem parte din ADIA suntem invitaţi. La noi nu sunt probleme, dar nu ştiu de ce ne cheamă pe toţi. Proiectul este aproape finalizat. La noi mai este vorba doar de exproprierea pilierilor de siguranţă a puţurilor, unde nu s-a reuşit să se facă datorită faptului că proprietarii de acolo sunt neclari. N-au titluri de proprietate şi s-a mers pe despăgubire, mai ales că două puţuri sunt pe teritoriul judeţului Mehedinţi. Suntem în faza de expropriere”, a spus Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

Fost primar, chemat la audieri

La Bumbeşti Jiu, a fost chemat la audieri inclusiv fostul primar. “Marţi suntem programaţi. Merg eu, secretarul, ne-au întrebat de fostul primar şi fata de la urbanism. Înţeleg că avem doar calitatea de martori acolo, dar nu ştiu să spun detalii. În legătură cu fostul primar, i-am spus organului de cercetare penală că are probleme de sănătate. A rămas că după discuţiile cu noi vor vedea dacă îl vor audia sau nu”, a spus Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti Jiu.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: