Primăria Târgu Jiu, prea săracă să dea burse copiilor deştepţi

Câteva mii de elevi merituoşi din Târgu Jiu pot să-şi ia adio de la bursele de merit. Acesta este mesajul autorităţilor locale, care le-au transmis că sumele aferente acestor stimulente sunt prea mari ca să poată fi suportate din bugetul local. De circa cinci ani elevii cu rezultate bune la învăţătură nu au mai fost răsplătiţi de autorităţile locale.

 Elevii cu rezultate bune la învățătură au primit până în 2011 bani de la primărie sub formă de bursă de studiu sau bursă de merit. Bursa de studiu era de 17.5 lei/lună, iar cea de merit de 25 lei/lună. După această dată toți elevii care aveau medii peste 8.50 puteau beneficia de bursă de merit, cea de studiu fiind scoasă din schemă. Numai că acordarea acestor stimulente a fost lăsată la aprecierea autorităților locale. De atunci primăria Târgu Jiu nu a mai acordat un leu pentru elevi drept bursă de merit.

Narcisa Cristea, directorul economic al primăriei Târgu Jiu, a explicat că numărul elevilor de liceu care au medii peste 8.50 este foarte mare la nivelul municipiului, iar acordarea burselor de merit ar avea un impact major asupra bugetului local. Drept urmare, Cristea a explicat că nu mai pot fi acordate aceste burse de merit, cel puțin până nu se schimbă criteriile de acordare de către Inspectoratul Școlar Județean sau de legislația din învățământul preuniversitar. Directorul economic a explicat că media de la care ar trebui să se acorde ar trebui modificată, în sensul că fie mai mare, peste media 9. A explicat că nici pe viitor nu se poate lua în discuție reacordarea acestor stimulente liceenilor.

Sper finalul anului 2016 autoritățile din Târgu Jiu au acordat sume de bani elevilor de liceu care au înregistrat rezultate bune la olimpiadele școlare și alte competiții.

Colegiul Național "Tudor Vladimirescu" (CNTV) din Târgu Jiu este una dintre unitățile de învățământ din municipiu unde marea majoritate a elevilor au medii peste 8.50. Conform datelor furnizate de secretariatul liceului, în anul școlar 2015-2016 un număr de 550 de elevi au înregistrat medii peste 8.50. În perioada în care se acordau acești bani, numai la CNTV erau virați circa 300 mii lei într-un semestru pentru bursele elevilor.

Tinerii spun că ar trebui dați acești bani pentru că sunt colegi de-ai lor care chiar au nevoie. O spune inclusiv fiul prefectului de Gorj, care este elev la Colegiul Național "Tudor Vladimirescu", în clasa a XII-a. "Consider că unii elevi chiar au nevoie de acele burse. Sunt elevi care vin din sate, din afara orașului. Au mare nevoie de acești bani. Chiar dacă primesc, unii, bani pentru transport, nu le ajung. Pentru că mai au nevoie să mai și mănânce câte ceva, nu au casa aproape. Sunt copii silitori, care învață, care au medii peste 9.50", a spus Cristian Paraschivu.

Vizualizări: 6,004

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: