Săvoiu şi Costoiu, cei mai vizibili politicieni în campania electorală

Şapte candidaţi au intrat în cursa pentru postul de senator pe Colegiul 2 Gorj, dar numai doi dintre ei par cu adevărat interesaţi să câştige voturi. Ion Săvoiu – Forţa Civică şi Mihnea Costoiu – Partidul Social Democrat au fost singurii candidaţi vizibili în această campanie electorală. Ceilalţi cinci s-au mulţumit să facă figuraţie şi „să tragă” pentru ei partidele pe care le reprezintă.

Ion Săvoiu este preşedintele Forţa Civică Gorj. A atras atenţia opiniei publice aplicând PSD eticheta de Partid Nesimţit, precizând că nu se referă la membrii simpli de partid, ci la atitudinea baronilor care au sufocat judeţul în ultimii 25 de ani. Săvoiu a fost mediatizat şi de presa centrală, după ce a avut „îndrăzneala” de a-şi depune candidatura fix în ziua şi la ora la care ar fi vrut PSD să îl înscrie în cursa electorală pe Mihnea Costoiu. Săvoiu a vrut cel mai probabil să demonstreze că marele PSD poate fi tras pe dreapta şi a reuşit, ţinând la uşă jumătate de guvern în frunte cu premierul Victor Ponta.

Săvoiu a avut „noroc” şi cu ieşirea necontrolată a preşedintelui PSD Gorj, primarul Florin Cârciumaru, care l-a ameninţat pe preşedintele Biroului Electoral Judeţean, Ion Marin. „Avem un prim-ministru! Așa, da!? Bine… Stăm noi de vorbă!... Nu se poate așa
ceva!”, au fost cuvintele lui Cârciumaru, care au şocat o ţară întreagă. Săvoiu a apelat la instituţiile statului şi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, care la rândul lui a înaintat plângerea la Inspecţia Judiciară.

Acelaşi Ion Săvoiu a sesizat primul caz de mită electorală din această campanie, Parchetul Târgu Jiu având acum deschis un dosar penal la adresa PSD, pentru consultaţiile oftalmologice gratuite acordate în sediul partidului. Tot Forţa Civică a sesizat BEJ şi atunci când Târgu Jiul a fost umplut cu bannere uriaşe cu Mihnea Costoiu, deşi mai erau două zile până la startul oficial al campaniei electorale. Şi de această dată, buturuga mică a răsturnat carul mare şi marele partid, Nesimţit, cum îi spune Săvoiu, a fost nevoit să îşi dea bannerele jos. Ulterior, încălcările legii electorale de către PSD au devenit atât de dese, încât celelalte partide au făcut zilnic una sau mai multe plângeri la BEJ.

Costoiu şi Işfan au făcut campanie în şcoli

Mihnea Costoiu are 42 de ani şi este ministru al Cercetării în guvernul Ponta. A fost mulţi ani şi secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Cu toate acestea, timp de două săptămâni a făcut politică în şcolile din judeţ, alături de inspectorul şcolar general Ion Işfan, deşi legea interzice explicit astfel de manifestări. PSD a şocat prin lejeritatea cu care a încălcat legea electorală, organizând pomeni electorale în curtea şcolii din Bâlteni, promiţând tablete elevilor din Alimpeşti, asta ca să ne referim doar la cauzele cercetate acum de poliţie. PSD a dat de fiecare dată explicaţii puerile, de genul „era pauză” sau „nu era în şcoală, era în curtea şcolii”.

Fiind de la putere, Costoiu a făcut cele mai multe promisiuni în această campanie: că va face liceu în satul de sinistraţi de la Cojani, că va sprijini o firmă privată să se retehnologizeze, că va mai da o sută de locuri bugetate la UCB, că va aloca mai mulţi bani pentru cercetarea medicală, dar a promis şi alimentări cu apă, cămine culturale, grădiniţe sau ce au zis primarii că au nevoie.

De trecutul lui Mihnea Costoiu se leagă şi primele falimente ale unor firme mari din Gorj. Este vorba de Citex SA Târgu Jiu, ITIA Mătăsari şi TAMSA Mătăsari, unde Costoiu a fost acţionar. Firmele au fost devalizate şi au intrat în insolvenţă cu datorii de peste 300 de miliarde de lei, care nu au fost recuperate nici până în prezent, iar în jur de trei mii de gorjeni au rămas fără serviciu. Tot la capitolul „trecut” ar mai fi de menţionat faptul că Mihnea Costoiu a fost recrutat de fosta Securitate la numai 16 ani, primind numele conspirativ „Iulian”, după cum rezultă din documentele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

INVIZIBILI

Ceilalţi cinci candidaţi la postul de senator pe colegiul 2 senat sunt Mihai Mazilu – primar la Târgu Cărbuneşti din partea PNL, Liviu Cotojman – primar la Roşia de Amaradia din partea PDL, Simona Man – preşedintele PP-DD, Ion Fugaru – fost viceprimar la Târgu Cărbuneşti din partea PMP şi Matei Catrinoiu – preşedintele PNŢCD Gorj. Dacă pentru primii trei s-au implicat în campanie partidele din care fac parte, ultimii doi – Fugaru şi Catrinoiu – au fost de-a dreptul invizibili.

25 mai – este ziua în care gorjenii sunt chemaţi la vot pentru alegerile europarlamentare, iar jumătate din judeţ va vota şi pentru senat.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: