Şcoala arsă de la Maghereşti, refăcută doar pe banii Guvernului

Autorităţile locale din Săcelu speră să obţină bani de la Guvern pentru refacerea şcolii din satul Maghereşti, distrusă în incendiu. Până atunci, cei aproape 30 de elevi vor studia la şcoala de centru din Săcelu. Dat fiind numărul mare de elevi, cursurile se desfăşoară pe parcursul întregii zile.  

Şcoala din satul Maghereşti va trebui reconstruită de la zero. Doar pereţii au mai rămas din clădirea mistuită de flăcări la finele lunii ianuarie. Autorităţile locale din Săcelu spun că nu dispun de sumele necesare pentru refacerea clădirii şi că numai cu sprijinul Prefecturii şi Consiliului Judeţean ar putea primi banii necesari, printr-o hotărâre de Guvern. Ar fi vorba de 500.000 de lei.

„Şcoala va trebui reconstruită. Nu prea mai e nimic din ea. Sumele solicitate de noi cuprind şi dotările. Chiar este situaţie de urgenţă. Noi altă pârghie nu avem. Ca să apelăm la Ministerul Dezvoltării, cu proiecte, va dura ani de zile. Pe bugetul nostru nu o să facem lucrările niciodată”, a declarat Florin Jurebie, primarul comunei Săcelu.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat miercuri, 7 ianuarie, o hotărâre prin care va fi solicitată suma necesară refacerii şcolii, urmând ca finanţarea să fie acordată din fondul de intervenţie al Guvernului.

 „Abia facem faţă cu transportul elevilor”

Cei 27 de copii care studiau la Maghereşti au fost relocaţi la şcoala de centru din Săcelu. „Copiii fac ore dimineaţa şi după-masa pentru că săli suficiente nu avem, dar este foarte greu. Şi microbuzul pe care îl avem merge încontinuu. Abia facem faţă cu transportul elevilor. Legea nu ne permite să-i transportăm pe cei mici, de la grădiniţă, cu ceilalţi, şi tot aşa”, a mai spus primarul din Săcelu.   

Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio, operatorul regional de apă şi canal, crede că situaţia şcolii primare de la Maghereşti ar fi fost alta dacă Săcelu adera la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADIA). „Am fost în două rânduri la dumneavoastră la primărie, cu domnul director de la ADIA Gorj, pentru a vă îndruma să veniţi în această asociaţie, pentru a vă fi mai uşor să accesaţi fondurile europene. Am rămas la nivel de iniţiativă, programul acesta, 2014-2020, l-aţi pierdut. Şi ajungem în situaţia ca cea de faţă. Este posibil ca acolo, pe un program viitor, să se fi putut face, să se fi montat hidranţi cu care să poată interveni şi să nu se întâmple ce s-a întâmplat”, a spus Pătrăşcoiu.

Viceprimarul Gheorghe Dumitrelea i-a explicat directorului Aparegio că localitatea nu face parte din ADIA pentru că majoritatea din Consiliul Local nu a fost de acord cu această asociere.

Vizualizări: 611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: