Şomaj tehnic de Paşte la complexurile energetice

Angajaţii complexurilor energetice Turceni şi Rovinari vor intra în şomaj tehnic, pentru două săptămâni,  în perioada Paştelui. La fel se va întâmpla şi cu minerii din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Mii de oameni ar urma să rămână acasă în speranţa că, până la revenirea lor la muncă, cererea de cărbune ar mai creşte sau, cel puţin, depozitele de lignit ar deveni mai goale.

Directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, spune că măsura luată acum atât la Rovinari, cât şi la Turceni, este una "de solidaritate" faţă de minerii din cadrul SNLO, pe fondul cererii scăzute de cărbune din ultimele luni. Decizia a fost discutată şi cu directorul general al Electra, Constantin Bălăşoiu, cel care, din mai va trebui să gestioneze toate problemele viitoarei societăţi. "Vom fi solidari cu toţii, aşa am convenit, ţinând cont de faptul că stocurile de cărbune sunt destul de mari. Perioada este una bună pentru producţia de energie pe cărbune, peste 3000 kw pe zi, dar e nevoie de anumite reduceri de cheltuieli. Energeticienii vor lucra, iar acasă vor rămâne minerii şi personalul TESA", afirmă Trotea.

Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a menţionat, de asemenea, că în cadrul unităţii angajaţii neimplicaţi direct în producţia de energie vor fi trimişi acasă, în şomaj tehnic, o săptămână înainte de Paşi şi una după Paşte. "Salariul va fi aproape integral plătit, oamenii oricum îşi mai luau libere sau medicale în perioada aceasta, iar o săptămână liberă înainte şi după Paşti nu deranjează pe nimeni. Vor fi făcute reparaţii în această perioadă, se va produce în continuare energie, dar, cine nu are treabă cu aceste activităţi merge acasă, am putea spune, în această mini-vacanţă", declară directorul economic al CE Turceni.

Administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a anunţat, recent, că a convenit împreună cu sindicatele un program în baza căruia cei circa 8500 de salariaţi ai unităţii vor merge acasă în şomaj tehnic în perioada sărbătorilor pascale. Măsura a fost luată pe fondul cererii scăzute de cărbune, situaţie care se menţine de circa un an de zile, timp în care minerii au mai fost trimişi acasă în şomaj tehnic sau în concedii de odihnă obligatorii. SNLO şi complexurile energetice, alături de Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica vor face parte de la 1 mai din noua companie de electricitate Electra, aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: