Sute de mii de români în stradă. Proteste ample la Târgu Jiu! Mesajul tulburător al unui copil de 11 ani!

Sute de gorjeni au protestat ore în şir şi la Târgu Jiu miercuri seara, atunci când peste 300.000 de români din întreaga ţară au ieşit în stradă. Sfidarea guvernului Grindeanu, care a modificat în miez de noapte Codul penal, pentru a scăpa politicienii de dosare penale, a revoltat o ţară întreagă. Doar în Bucureşti erau 150.000 de protestatari la ora 21.00, iar numărul continua să crească.

 Câteva sute de gorjeni au dat dovadă de spirit civic şi au reuşit să pună judeţul pe harta protestelor, de unde nu a lipsit niciun mare oraş. Au fost două mobilizări pe facebook, unul pentru protest la Coloana Infinitului, altul pentru piaţa prefecturii.

La ora 17.00 s-au strâns circa 150 de protestatari la Coloana Infinitului, printre ei jurnalişti, sindicalişti din minerit şi energie, lideri PNL şi PMP, dar şi alte persoane. A fost ales ca loc de protest Coloana Infinitului, pentru a atrage atenţia că şi la Târgu Jiu se minte la fel ca la Bucureşti. Opera lui Brâncuşi este ţinută în beznă noaptea, lucru nerecunoscut de autorităţi. Pe zi, aflând de mobilizarea pentru protest, în zonă au fost trimise echipe de electricieni pentru a schimba becurile arse şi a repara instalaţia electrică.

 Mesajul tulburător al unui copil de 11 ani

Puţin după ora 18.00, protestatarii de la Coloana Infinitului au mers în Piaţa Prefecturii, acolo unde era în derulare un alt protest. Deja peste 200 de persoane scandau împotriva guvernului Grindeanu, care a modificat hoţeşte Codul penal, în plină noapte, spre sfidarea zecilor de mii de protestatari din zilele precedente, dar şi a specialiştilor din Justiţie. Protestatarii au mers să scandeze şi la sediul PSD, apoi au făcut un tur al oraşului, numărul lor trecând binişor de 400.

La protest a venit și Diana, o elevă de 11 ani. Ea i-a convins pe bunicii ei să vină miercuri seara în Piața Prefecturii. Deși este mică, Diana este dezamăgită de ce se întâmplă în România. A adus cu ea steagul României, dar spune că cel mai probabil va pleca din țară, atunci când va mai crește. „Am venit pentru că vreau să fac dreptate în țara asta. Vreau să am un viitor. Și vreau ca și colegii mei și prietenii mei să aibă un viitor. Am venit cu bunicii mei pentru că mama este la serviciu, iar tatăl meu este plecat în străinătate. (...) Probabil o să plec și eu în străinătate pentru că aici nu am niciun viitor, nu pot să rezist aici. Nu pot să-mi întrețin familia. Iar ce vreau eu să devin când voi fi mare nu se poate face aici, nu va fi de calitate. Eu am insistat să vină pentru că am văzut că au ieșit mulți oameni la București și Timișoara și ar trebui să iasă și aici“, le-a spus Diana jurnaliștilor, după care a început să fluture steagul și să fluiere.

DEMERSURI

Şefii Parchetelor, ai CSM, ai asociaţilor neguvernamentale s-au opus public modificării codurilor. Preşedintele Klaus Iohannis a fost atât la şedinţa CSM, unde s-a decis sesizarea Curţii Constituţionale pentru conflict între instituţii, cât şi la Avocatului Poporului, pentru a-i spune lui Victor Ciorbea că există precedent pentru a sesiza CCR înainte de intrarea în vigoare a întregii ordonanţe. Degeaba însă, sfidarea PSD a continuat, ministrul Justiţiei declarând că oamenii sunt manipulaţi şi prost informaţi.

Galerie foto









Vizualizări: 20,418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: