Troacă, la al treilea dosar penal. Precizările DNA!

Direcția Națională Anticorupție a făcut publice miercuri primele informații despre dosarul prin care a trimis în judecată mai mulți foști șefi din Primăria Padeș, în frunte cu fostul primar Gabriel Mihăiță Troacă. Nu mai puțin de 11 inculpați sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție după ce mai multe persoane, puse și ele sub acuzație, au folosit acte emise de Primăria Padeș pentru a putea încasa subvenții de la APIA.

Prejudiciul trece de o jumătate de milion de lei, iar fostul edil este acuzat de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, precum și de fals intelectual în formă continuată. Acuzațiile respective sunt valabile și pentru fostul viceprimar Ion Băloi, dar și pentru secretarul Niță Argintaru, precum și pentru fostul primar Stoicănel Haralambie, referent agricol la momentul săvârșirii faptelor. Pe conturile inculpaților, precum și pe mai multe bunuri mobile ori imobile, procurorii au instituit măsura sechestrului asiguratoriu, anchetatorii dorind astfel să se asigure că prejudiciul va fi recuperat la finalul procesului.

 „În perioada 2011-2016, inculpații Nicolescu Ilie-Claudiu, Guran Codruța-Ilona, Ordeanu Adrian, Băloi Cosmin și Paulescu - Buican Nistor au depus, cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul Județean Mehedinți, mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sprijin pe suprafață din Fondul European de Garantare Agricolă (în cadrul măsurii privind pajiștile alpine) pe suprafețe de teren (în total 96,25 ha) pe care nu le dețineau în realitate. În același context, cei cinci inculpați i-au determinat pe funcționarii Primăriei Padeș, județul Gorj, să elibereze mai multe documente false din care rezulta faptul că aceștia sunt proprietari/arendași ai unor suprafețe de teren de pe raza comunei, înscrisuri ce au fost considerate ca fiind esențiale pentru a fi declarați eligibili. Practic, fermierii au declarat suprafețe ce «aparțineau» unei persoane care niciodată nu avusese în posesie terenul respectiv, aspect știut și de funcționarii Primăriei Padeș. Inculpații Nicolescu Ilie-Claudiu și Paulescu Buican Nistor au beneficiat și de sprijinul inculpaților Nicolescu Ion și Curelea Gheorghe, care, în calitate de inginer silvic-topometrist respectiv expert topograf, au întocmit hărți și rapoarte de expertiză în care au inserat date nereale și care au fost folosite ulterior în relația cu A.P.I.A. Prin aceste demersuri, cei cinci inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 557.073 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal”, a comunicat DNA.

Vizualizări: 2,920

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: