UCB plăteşte chirie pentru un spaţiu propriu

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) plăteşte chirie pentru Staţiunea de Cercetare Horticolă, pe care a câştigat-o prin lege. Circa 120 de milioane de lei vechi sunt alocaţi lunar pentru campusul în care studiază studenţii. Acest lucru a fost confirmat de directorul staţiunii, Ion Călinoiu. În schimb, purtătorul de cuvânt al UCB, Liviu Neamţu, a declarat că instituţia nu plăteşte chirie. În acelaşi timp, Staţiunea de Cercetare se numără printre marii datornici care au conturile blocate, înregistrând o datorie de peste 35 de miliarde de lei vechi. Universitatea nu a preluat toate activele de la staţiunea respectivă din cauza lipsei metodologiei de preluare, care nu a fost emisă nici după ce perioada de şase luni a expirat.

UCB deţine ponderea la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Horticolă în ceea ce priveşte spaţiile închiriate. „Cam în jur de 120 de milioane pe lună plăteşte universitatea pe lună pentru aceste spaţii. Acolo e ca un campus cu laboratoare, cu săli dotate, un cămin”, spune Ion Călinoiu, directorul staţiunii. Deşi a fost emisă în urmă cu doi ani legea prin care instituţiile de învăţământ pot să preia staţiunile de cercetare, nici până la ora actuală nu a apărut metodologia prin care să fie preluate activele staţiunii. „A fost emisă legea de preluare a Staţiunii de Cercetare Horticole de instituţiile de învăţământ în urmă cu doi ani de zile, urmând ca în termen de şase luni să se emită metodologia de preluare. Noul Guvern nu a emis nicio Hotărâre de Guvern cu metodologia de preluare în care să precizeze în ce formă vor fi preluate activele, dacă datoriile către stat sunt sau nu şterse sau cine le preia şi ce se întâmplă cu datoriile faţă de terţi”, spune Liviu Neamţu, purtător de cuvânt al UCB.

Lipsa metodologiei aduce numai dezavantaje unităţii de învăţământ. Pe lângă chiria lunară pe care trebuie să o plătească universitatea,  aici nu se poate dezvolta o gradină botanică şi un campus, iar pe de altă parte banii de la chiriaşi nu ajung în vistieria universităţii. „Universitatea aşteaptă metodologia pentru a nu prelua staţiunea fără a şti exact ce-şi ia în contabilitate şi în patrimoniu. Teoretic, conform legii ea este a noastră, dar neavând o metodologie nu ştim ce din ea este al nostru”, afirmă Liviu Neamţu.  „Am dori să înfiinţăm şi o facultate, sau măcar o specializare pe horticultură”, spune Liviu Neamţu.

Datorii imense create în urma retrocedărilor

Directorul Staţiunii Pomicole, Ion Călinoiu, spune că datoriile nu se ridică chiar la 35 de miliarde, ci la 15-20 de miliarde, dar terenul valorează peste 200 de miliarde de lei. Conform acestuia, datoriile s-au creat în urma retrocedării terenurilor către foştii proprietari, la care s-au mai adăugat şi penalizări. Terenul staţiunii a fost retrocedat aproape în totalitate cu o mare parte din clădiri la Bălăneşti, în Dealul Târgului sau la Rovinari. „Sunt datorii cauzate de retrocedarea terenului către foştii proprietari. În jur de 90% din patrimoniu s-a dat şi noi am rămas doar cu 10%. Noi am avut 1400 de hectare de teren de plantat pomii care au fost retrocedate la foştii proprietari. Au fost bani investiţi în ele şi când să producă au fost luate. Aceşti bani neamortizaţi au rămas ca o datorie. Aici e necazul”, spune Ion Călinoiu, directorul Staţiunii de Cercetare. Cu puţinul care a mai rămas, staţiunea mai produce încă, realizând venituri de 11-12 miliarde. „Cu puţinul pe care îl avem producem, dar noi avem aceste datorii. În ultimii ani nu am realizat nicio pierdere pe unitate”, afirmă Ion Călinoiu.

DATORII ŞTERSE

Reprezentanţii Finanţelor Gorj susţin însă că toate datoriile vor fi şterse după ce staţiunea va fi preluată în totalitate de UCB.  „Staţiunea de Cercetare Horticolă urmează să fie scutită de obligaţiile pe care le are la bugetul general consolidat urmând ca patrimoniul acestei societăţi să fie preluat de Universitatea Constantin Brâncuşi” a declarat a declarat directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, Constantin Şarapatin.

Directorul staţiunii, Ion Călinoiu, a spus că atunci când UCB va prelua într-adevăr patrimoniul, va fi preluat inclusiv angajaţii şi proiectele ce cercetare pe care le derulează acum. Staţiunea mai are doar 25 de angajaţi.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: