Uite că se poate! Masă caldă în fiecare zi pentru elevii din Polovragi

Un meniu zilnic bazat pe mâncare proaspăt gătită, la care nici măcar minerii nu mai visează, este servit de câteva sute de copii din localitatea Polovragi, după ce autoritățile locale au reușit să implementeze aici un proiect-pilot derulat cu finanțare guvernamentală. Rata absenteismului s-a redus spre zero după ce copiii au început să fie serviți zi de zi cu o masă caldă. Mulți dintre beneficiarii programului provin din comunitatea săracă a rudarilor din zonă, bucuria unei mese calde servite la prânz putând fi descoperită doar după o discuție cu cei mici.

Costul unei porții este de 7 lei, iar pentru a beneficia de proiect, autoritățile locale trebuiau să asigure în primul rând spațiul pentru servirea mesei. La Polovragi, lucrurile au fost simple pentru că lângă școală se află căminul cultural, iar sala de aici a fost transformată repede într-una de mese, mai ales că în ea se organizau nunțile din sat. Mâncarea le este adusă zilnic copiilor de o firmă locală de catering, meniul fiind unul diversificat. Meniul ține cont inclusiv de faptul că unii elevi postesc în această perioadă premergătoare Paștelui și, ca urmare, legumele sunt la baza mesei servite acestora.

„Nu ne plăcea cornul şi laptele”

În rest, în fiecare dimineață profesorii comandă numărul de porții în funcție de numărul de elevi prezenți, iar meniul îl stabilesc, de regulă, tot ei, firma având timp până la ora 11 să prepare cele peste 300 de porții. Mâncarea este adusă în caserole care mențin temperatura constantă în interior, pentru elevi fiind o plăcere să servească masa în locul cornului și laptelui ce le era adus până luna trecută. „Nu ne plăcea cornul și laptele. Acum am avut tocăniță cu mămăliguță și două prăjiturele. Au fost foarte bune”, a spus unul dintre copii. Părinții acestora sunt încântați de schimbarea survenită în viața celor mici. „L-am întrebat pe băiat mereu cum e masa și mi-a spus că e gustoasă. Vine acasă de multe ori și nu mai mănâncă nimic pentru că a mâncat aici, ceea ce e foarte bine. În plus, vrea să vină și la școală. Fusei cu el la dispensar de dimineață și zicea că se grăbește să vină la școală că vine ora mesei”, a spus Gheorghe Șelaru, unul dintre rudarii ai căror copii se bucură de o masă caldă.

Reprezentanții școlii spun că pentru mulți dintre cei mici masa caldă era o raritate în meniul zilnic înainte de a fi aplicat acest program. Acum lucrurile s-au schimbat în bine, iar profesorii susțin că elevii lor sunt mult mai atenți la ore, putând să stea la școală fără probleme sau fără să se gândească la foame. „O mare parte dintre ei nu au posibilitatea să își asigure hrana zilnică așa cum se cuvine. Indiscutabil «Cornul și laptele» era nimic pe lângă masa caldă care li se oferă în ultima vreme. Aceasta ar fi o soluție bună pentru toți copiii din toate școlile din România. Indiferent ce venituri au părinții, atunci când mănâncă în grup, copiii apreciază mai mult ceea ce au pe masă”, declară Nicolae Zăvoianu, profesor la școala din Polovragi.

„Vin mai mulţi la şcoală”

Până și primarul Epure recunoaște că multe din cornurile împărțite în trecut elevilor ajungeau la câinii din curtea școlii. De când cu masa caldă, câinii au început să își caute alte surse de hrană pentru că nu le mai aruncă nimeni cornuri sau cutii cu lapte. „Școlarii sunt serviți cu masă caldă, iar pentru cei de la grădiniță avem un pachet care este pe măsura putinței lor de a servi masa. Sunt 305 copii care servesc masa la noi. Masa o aduce o firmă din Baia de Fier și Polovragi, sunt parteneri, au restaurant și prestează catering. Nu e un merit al cuiva pentru că am accesat acest program pilot. Este condiția socio-materială a comunității și frecvența copiilor de rudari la ore, dar sperăm să se treacă astfel peste abandonul școlar. Vin mai mulți la școală, au oarecum ordonat programul de masă, sunt mai implicați în activitățile școlare”, declară primarul de la Polovragi.

Galerie foto


Vizualizări: 10,827

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: