USL Total, gata să-şi dea duhul înainte de culesul cocenilor

Festivismul cu care liderii opoziţiei din judeţ semnau cu vreo lună în urmă protocolul local de înfiinţare a Uniunii Social Liberale şi declaraţiile optimiste de atunci par acum atât de îndepărtate, uniunea fiind pe punctul de a-şi da duhul în aceste zile din cauza neînţelegerilor apărute între liberali şi social-democraţi. Dian Popescu face primul pas azi şi îşi anunţă oficial şefii de la Bucureşti despre problemele pe care le are la Gorj, asta în timp ce social-democraţii se declară miraţi de pretenţiile ridicate de liderul liberalilor, dar şi de declaraţiile din ultima vreme apărute pe această temă din partea acestuia şi a primarilor pe care îi conduce.

Vorbele deputatului Dan Morega în privinţa „avortonului” USL par să se confirme mai devreme decât anticipa chiar şi acesta, cel care le-a fost multora „baci” până la bătrâneţe spunând în iarnă că Uniunea va dura de la „culesul porumbului până la tăiatul cocenilor”.

Păstrând firul discuţiei, putem spune că nici nu au început bine însămânţările de primăvară, până la culesul porumbului mai fiind multă vreme pentru a vedea ce se întâmplă cu USL. Şeful PNL Gorj, Dian Popescu, participă azi la Delegaţia Permanentă a partidului, ocazie cu care spune că va informa oficial conducerea centrală a liberalilor despre situaţia pe care o are la nivel de judeţ. Acesta afirmă că partidul său a dorit un raport de 37 la 33 în privinţa candidaţilor la posturile de primar din judeţ, cei de la PSD spunând că nu este vorba despre aşa ceva. Popescu declară, în plus, că social-democraţii nu au mai participat la întâlnirile în baza cărora urmau să fie semnate anexele la protocolul semnat deja la nivel de judeţ, anexe în care se stabileau localităţile şi candidaţii la alegerile locale de anul viitor. „Nu ne va rămâne decât să respectăm protocolul central. Noi am stabilit aici la Gorj un USL Total, care presupunea un raport de 37 la 33 în favoarea PSD, dar ei nu au respectat această înţelegere. Sunt haotici, amână de trei săptămâni întâlnirile, iar eu nu mai am timp de aşteptare. Ca urmare, USL Total este pe picior de rupere la Gorj, motiv pentru care voi anunţa conducerea centrală despre situaţia pe care o avem”, spune Dian Popescu.

Pesediştii sunt şocaţi şi fac ochii cât cepele

De cealaltă parte, social-democraţii gorjeni fac ochii mari cât cepele când aud ce pretenţii emit liberalii şi ce motivaţii găsesc aceştia pentru a rupe protocolul. Purtătorul de cuvânt al PSD Gorj, vicepreşedintele Ciprian Florescu, consilier judeţean, spune că, în opinia sa şi a colegilor săi, nu ar exista motive de rupere a protocolului, în condiţiile în care negocierile dintre cele două echipe tocmai urmau să fie reluate. „Nu putem noi fi acuzaţi de neparticipare la negocieri pentru că ştie toată lumea că săptămâna trecută a fost după Paşti, înainte a fost anterioară Paştelui, perioadă în care noi nu facem politică, iar anterior liberalii au fost cei care au cerut o amânare pentru că nu puteau ei participa. Deci nu văd de unde ideea că noi nu vrem să ne întâlnim cu dumnealor. Oricum, nu văd cui îi ardea de negocieri şi discuţii în perioada Paştelui şi, în plus, constatăm că şi primari ai PNL Gorj încep să declare verzi şi uscate despre acest protocol. Dacă nu avem încredere reciprocă în noi va fi ca într-o căsnicie în care soţii nu au încredere unul în celălalt. Pot să vă spun că nu a fost nicio discuţie despre raportul de 37 la 33 în privinţa candidaţilor la primării. Domnul Dian Popescu a venit la prima întâlnire cu noi a vorbit ceva pe tema aceasta, dar nu s-a stabilit nimic. Noi nu am reacţionat atunci pentru că am crezut că nu am înţeles bine cifrele şi contextul discuţiei. Eram şocaţi de aceste pretenţii”, declară Florescu.

Decizii decisive în următoarele zile

Cele două organizaţii judeţene vor avea în următoarele zile întâlniri decisive cu membrii lor de conducere pentru a decide soarta USL la Gorj. Biroul Permanent al PSD Gorj se va întruni cel mai probabil mâine, iar cel al PNL are programată o şedinţă pentru joi, preşedintele Dian Popescu dorind să convoace pentru sfârşitul săptămânii Delegaţia Permanentă căreia să îi ceară ruperea alianţei cu social-democraţii. Cele două filiale ar urma să respecte în viitor doar protocolul semnat la nivel central, cel care prevede o împărţire de al Bucureşti a candidaţilor la posturile de primari de municipiu şi de preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţii care la Gorj au mari şanse să revină tot PSD.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: