Festival de muzică lăutărească la Tismana

Ia fiinţă un nou festival la Tismana în acest an. Este vorba despre Festivalul Regional de Muzică Tradiţională „Geagu Cătăroiu”, care se va desfăşura anual în data de 25 mai. Anul acesta, pregătirile sunt pe ultima sută de metri, prima ediţie fiind obligatoriu şi cea mai reuşită. Astfel, sunt aşteptate la Tismana tarafuri tradiţionale din toată regiunea Olteniei.

Noul festival de la Tismana poartă numele lui Petre Geagu Cătăroiu, un lăutar şi rapsod celebru şi foarte apreciat în anii 50-70. Fiul acestuia, Cristian Geagu Cătăroiu, a şi scos un CD cu cântecele tatălui, însă a murit în urmă cu cinci ani, iar nepotul lui Petre Geagu Cătăroiu este şi la ora actuală un cunoscut lăutar în zonă. Festivalul de muzică tradiţională „Geagu Cătăroiu” de la Tismana îşi propune să reînvie muzica lăutărească, veche, atât de apreciată odinioară. „Constatând că în ultima perioadă a cam dispărut muzica lăutărească şi tarafurile, am zis să facem şi noi în memoria lui un festival. Îl începem anul acesta în colaborare cu «Doina Gorjului», Şcoala Populară de Artă şi Centrul Judeţean de Creaţie”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Premiile constau în sume de bani, astfel 2.500 lei-premiul I, 2.000 lei-premiul II şi 1.500 lei-premiul III şi încă trei premii speciale în valoare de 500 lei fiecare. „Anul acesta va concerta în afara festivalului un ansamblu lăutăresc apreciat în Gorj, nu putem să-i divulgăm numele, totul se va face pe seama unei sponsorizări a unui om de afaceri”, a mai spus primarul Slivilescu care a precizat totodată că acest festival va avea loc în fiecare an în ziua de Înălţare.

Unde se ţine

Festivalul se va desfăşura în centrul oraşului, în aer liber, iar în cazul în care vremea nu permite, va fi mutat în Casa de Cultură. Acest festival nu permite folosirea instrumentelor electronice. „Vă invităm să luaţi parte la un adevărat regal de muzică lăutărească tradiţională, un tezaur folcloric veritabil şi de fapt, să ne bucurăm cu toţii de muzica autentică, să-i preţuim aşa cum merită pe lăutarii noştri, acum cât încă mai sunt”, spune unul dintre organizatori.

Vizualizări: 3,857

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: