Minorii fug de Protecţia Copilului. Explicaţia: Nu putem să-i ţinem închişi!

Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj se confruntă lunar cu fugi ale copiilor din apartamentele sau casele de tip familial. Reprezentanţii instituţiei nu pot reduce acest fenomen pentru că tinerii nu pot fi ţinuţi închişi, astfel că profită de cele mai multe ori de neatenţia supraveghetorilor şi pleacă, uneori cu lunile, din centre.

Cele mai multe plecări voluntare din casele sau apartamentele de tip rezidenţial ale DGASPC Gorj s-au înregistrat în luna iunie, de la începutul anului până în prezent, copiii părăsind locuinţele de cel puţin şase ori într-o lună. Cele mai propice luni pentru a fugi din grija statului sunt lunile de primăvară-vară, mulţi dintre ei lipsind săptămâni întregi. Astfel, în luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate cele mai puţine escapade, şase la număr, în februarie 15 plecări, în martie au fugit de zece ori, în aprilie de 17 ori, în mai de 12 ori. Din luna iunie, fugile copiilor din centrele DGASPC Gorj au crescut semnificativ, fiind înregistrate 32 de cazuri de plecări voluntare. În ultima lună, iulie, au fost înregistrate 20 de cazuri, reprezentanţii DGASPC Gorj declarând că sunt situaţii în care fug mai mulţi copii în aceeaşi zi.

„Trebuie să-i acorzi copilului încredere”

Practic, sunt luni în care nu e zi în care să nu fugă măcar un copil din centru, potrivit situaţiei transmise de DGASPC Gorj. „Noi, cu toate că ne luăm toate măsurile să fie în siguranţă, nu putem să-i ţinem închişi. Trebuie să fie lăsaţi să-şi petreacă timpul liber şi în afara centrului, să meargă la plimbare însoţiţi. Atunci când căpătăm încredere în ei, îi mai lăsăm şi singuri, pentru că trebuie să-i acorzi copilului încredere şi uneori avem surprize. Ei îşi iau bilet de voie, pleacă şi nu se mai întorc, iar noi urmăm procedura legală, anunţăm Poliţia, îi caută, ni aduc înapoi în centru”, a declarat Valeria Iriza, şefa Complexului de Îngrijiri Comunitare pentru Copilul aflat în Dificultate.

În prezent, în grija DGASPC Gorj sunt 234 de copii.

Vizualizări: 1,043

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: