PNL și USR luptă pentru controlul procurorilor

Președintele Klaus Iohannis își dorește remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Președintele Iohannis este nemulțumit că Stelian Ion a lansat fără acordul său concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ministrul Justiției i-a transmis președintelui încă din primăvară intenția de a demara concursurile pentru posturile de conducere din parchete, dar Iohannis nu i-a dat undă verde. Pus în situația de a fi blamat pentru inacțiune, Stelian Ion a demarat procedura, care ar urma să se încheie pe 16 septembrie cu transmiterea către CSM a propunerilor de la minister.

Or, Iohannis ar fi vrut ca numirile să fie agreate cu el, așa cum s-a întâmplat în 2020, când fostul ministru Cătălin Predoiu a propus trei nume de procurori-șefi aprobate imediat de Iohannis, deși CSM dăduse aviz negativ pentru doi (Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General).

De altfel, Stelian Ion a transmis un mesaj clar într-o postare pe Facebook la adresa Klaus Iohannis, scriind că ”de-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate”.

Un alt punct de divergență între cei doi este modificarea procedurii de numire a procurorilor-șefi. Stelian Ion a propus soluția cerută de Comisia Europeană, prin care avizul CSM să fie conform (adică obligatoriu), ceea ce ar diminua prerogativele președintelui. Iohannis a anunțat public că nu este de acord cu această propunere, deși ea este prinsă explicit în programul de guvernare și în ultimele rapoarte MCV ale Comisiei Europene.

Vizualizări: 1,565

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: