Povestea conacului din Gorj, câștigat la un joc de cărți

Avem locuri frumoase în Gorj, dar nu sunt cunoscute de prea multă lume. Încă n-au fost incluse în circuite turistice, dar acest lucru s-ar putea schimba. Două cule din Turcinești și Glogova vor fi incluse într-o rută a culelor din România și vor putea fi admirate de vizitatori. 

Cula de la Glogova va intra în reabilitare cu bani prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea contractului este de 1,2 milioane de euro și a fost deja semnat. Lucrările vor fi demarate chiar în această primăvară. "Contractul a fost deja semnat. Banii sunt asigurați", a spus Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. 

"Ne aflăm pe nişte rute foarte circulate de cetăţeni. Ruta Severin – Târgu Jiu, ştim că acolo se află se află una dintre cele mai importante opere ale maestruluiBrâncuşi. Suntem foarte aproape de Ponoarele, unde se află Podul lui Dumnezeu, foarte aproape de Mânăstirea Tismana", a declarat primarul din Glogova, Gheorghe Alpredi. 

Povestea culei este impresionantă. Aici a locuit câțiva ani și Tudor Vladimirescu. "Se spune că administratorul care era pe domeniile boierului Glogoveanu, jucând chiar cu boierul pocker, că asta era jocul anilor 1800, a câştigat această proprietate la cărţi, urmând să-şi administreze singur proprietatea, aici fiind înfiinţat un parc. A fost adus un arhitect din Franţa, se şi văd arborii seculari aduşi acum aproape 200 de ani", a mai spus edilul.

Cula Glogovenilor a fost construită în jurul anului 1770 peste parterul unei clădiri mai vechi din secolul al XVII-lea, de către familia boierilor Glogoveni, care își luase numele după cel al satului. Partea cea mai spectaculoasă a clădirii o reprezintă foișorul mărginit de un șir de stâlpi din lemn, care susțin grinzile împodobite cu crestături.

Galerie foto



Vizualizări: 8,012

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: