Solicită o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei

Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) a solicitat o întâlnire de urgență cu ministrul Energiei, Toma Petcu. Atașăm mai jos solicitarea sindicatului.  

Sindicatul „ Mine-Energie” Oltenia , organizaţie sindicală majoritară , constituită la nivelul S.Complexul Energetic Oltenia S.A., vă aducem la cunoştinţă următoarele:

I. In anul 2017 părţile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă al S.Complexul Energetic Oltenia S.A, respectiv Federaţiile sindicale împuternicite şi Directoratul societăţii au hotărât prelungirea vechiului Contract Colectiv de Muncă.

Sindicatul „ Mine-Energie” Oltenia prin mandatul acordat Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers” a fost de acord cu prelungirea acestui contract în condiţiile realizării unui cadru optim de lucru în cariere şi termocentrale.

Cu toate că au trecut peste 7 luni de la începutul anului 2017 nu s-au realizat în mare parte promisiunile făcute în trimestrul I al anului după cum urmează:

- Nu s-au realizat programele de investiţii promise atât în cea ce priveşte activitatea minieră cât şi la nivelul termocentralelor, în special termocentrala de la Rovinari.

-  Nu s-au implementat programe coerente şi aplicate privind reviziile şi reparaţiile - în special cele de exploatarea cărbunelui - cariere cât şi în termocentrale.

- Nu s-au asigurat la nivelul necesarului materialele pentru buna desfăşurare a activităţii - este arhicunoscută activitatea de achiziţionare de „vaselină”, ca o mare realizare a conducerii S.Complexul Energetic Oltenia S.A., mediatizată excesiv în presa locală, dar lubrifiantul lipseşte cu desăvârşire la nivelul atelierelor mecanice din cariere.

- Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă au continuat întârzierile din anii precedenţi privind achiziţionarea echipamentelor de lucru şi protecţie, iardespre materialele igienico - sanitare şi alimentaţie de protecţie a fost exclusă orice discuţie .

- De asemenea în ceea ce priveşte fronturile de lucru , necesare bunei desfăşurări a activităţii de minerit nu s-a mai realizat nimic concret.

II. Trebuie să vă informăm că un alt angajament asumat de către Directorat este legat de sistemul de salarizare precum şi de acordarea de facilităţi suplimentare în situaţia realizării de profit în primele două trimestre ale anului .

Din declaraţiile publice şi din documentele prezentate în mod public de conducerea companiei rezultă un profit considerabil(peste 300 milioane lei) la data de 30.06.2017.

Un alt aspect pe care vi-1 semnalăm , domnule Ministru , este acela că atât în anul 2015, în anul 2016 cât şi în anul 2017 S.Complexul Energetic Oltenia S.A. a disponibilizat personal în condiţiile în care se previziona o scădere a extracţiei de cărbune, a cantităţii de energie produsă şi o scădere semnificativă a preţului/MW,fapt care nu s-a întâmplat, dimpotrivă toate aceste prezentate anterior au crescut.

In perioada mai sus menţionată S.Complexul Energetic Oltenia S.A. a disponibilizat peste 4 000 de angajaţi, nu a desfăşurat un proces de întinerire a forţei de muncă, a redus semnificativ cheltuielile legate de recuperarea salariaţiilor, eliminând în totalitate subvenţiile pentru tratament, odihnă şi alte recuperări medicale - în anul 2017, cu toate că este proprietar al staţiunii de odihnă şi tratament Săcelu, din jud. Gorj, este pentru prima dată, de la achiziţionarea acestei staţiuni, când salariaţii S.Complexul Energetic Oltenia S.A. nu au beneficiat de recuperare în cadrul acestei staţiuni.

Cu toate că salariaţii au depus eforturi enorme pentru realizarea indicatorilor de producţie, ducând chiar la depăşirea acestora, fapt determinat şi de acceptarea programului de 7 zile coroborat cu diminuarea excesivă a normativului de personal de pe utilajele din cariere, respectiv instalaţiile din termocentrale, asumând-şi riscuri atât în cea ce priveşte sănătatea, cât şi eventualele accidente de muncă, tehnologice, etc., nu întrezărim nici o acţiune concretă privind pregătirea responsabilă pentru perioada octombrie 2017- aprilie 2018.

III. În urma dialogului purtat în cadrul oficial cât şi neoficial a reieşit faptul că nu există posibilitatea rectificării fondului de salarii pentru anul 2017, iar documentaţiile care au fost sau vor fi depuse la Ministerul Energiei au de fapt rolul de a induce în eroare salariaţii privitor la acest aspect.

Atragem atenţia că munca trebuie plătită , iar activitatea care realizează performanţă trebuie remunerată corespunzător.

Este inacceptabil ca în anul 2017 să se aplice măsuri privind majorarea salariilor unor categorii de bugetari, fără a fi acordate nici cea mai mică importanţă minerilor şi energeticienilor - oare pentru că s-a diminuat numărul acestora, că nu mai suntem atât de mulţi ca la sfârşitul secolului trecut ?

Dacă există o asemenea gândire sigur este una greşită pentru că prin această adresă vă atragem atenţia că există la nivelul angajaţilor S.Complexul Energetic Oltenia S.A. o stare de spirit ce poate genera un conflict social major, această stare nu este numai în rândul membrilor noştrii de sindicat cât şi din alte sindicate, chiar dacă se anunţă cu fast „ o viitoare cooperare semnificativă în plan social”.

Apariţia unor Fundaţii sau Asociaţii corporatiste nu este în măsură să ne îngrijoreze în nici un fel, dar atragem atenţia că în cea ce priveşte caracterul relaţionist, de tip mafiot, vom fi un critic sever.

Sindicatul „Mine-Energie” Oltenia, organizaţie sindicală majoritară, afiliată la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „Univers” îşi exprimă deschiderea totală la dialog pentru a găsi soluţii în vederea unei majorări salariate în perioada următoare pentru angajaţii S.Complexul Energetic Oltenia S.A., precum şi pentru adoptarea unei strategii coerente şi realiste privind dezvoltarea Societăţii în perioada 2017-2022.

Domnule Ministru, suntem conştienţi de rolul dumneavoastră privind viitorul energiei româneşti, fapt pentru care vă solicităm, de urgenţă, o întâlnire pentru a discuta aspectele mai sus semnalate, precum şi pentru a clarifica o serie de alte aspecte, pe care din considerente de respect nu le-am prezentat în această petiţie.

Președintele SMEO, Gabriel Căldărușe 

Vizualizări: 2,714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: