Afecțiune virală EXTREM de contagioasă la o grădiniță din Târgu Jiu

O afecțiune virală, despre care medicii specialiști susțin că este extrem de contagioasă, a fost semnalată la o grădiniță din municipiul Târgu Jiu. Conducerea unității a transmis că doi copii, de la aceeași grupă au fost diagnosticați cu herpangină.  


Până în momentul de față, doi copii, de la grupa mare, au primit diagnosticul de herpangină, din partea medicilor specialiști. Având în vedere faptul că această afecțiune virală este cunoscută ca fiind contagioasă, nu este exclus ca în perioada următoare să mai apară cazuri noi. În încercarea de a stopa răspândirea bolii, conducerea Grădiniței „Lumea Copiilor” a dezinfectat întreaga clădire.

„În weekend, am aflat că la grupa mare ..., sunt 2 cazuri de herpangină. S-au dezinfectat și cloraminat suprafețele, vesela și jucăriile. Am schimbat și lenjeria”, a fost mesajul transmis din partea unității de învățământ părinților care au copii la grădinița respectivă.

DSP Gorj: Așteptăm confirmarea oficială

Cazul a ajuns „la urechile” Direcției de Sănătate Publică Gorj abia în momentul în care redactorii Pandurul au solicitat informații despre el.

„Sunt două cazuri la grupa mare A. În grupă sunt 24 de copii, dar astăzi nu au mai venit la gradiniță decât 4, pentru că parinții s-au anunțat deja pe un grup. S-a făcut dezinfecție în toată gradinița, inclusiv jucării, grupuri sanitare. În toată gradinița sunt 167 de copii. În momentul de față așteaptă hârtia de la medicul de familie pentru a confirma că este vorba de herpangină. Parinții au anunțat doar telefonic, de asta nu se anunțase la DSP”, au transmis reprezentanții DSP Gorj.

Ce este Herpangina?

Herpangina este o afecțiune virală, febrilă și extrem de contagioasă, care afectează cu precădere copiii care merg la grădiniță, școală sau pe cei care locuiesc în centrele sociale.

Boala debutează cu febră mare și răni asemănătoare unor bășici mici, care apar în cerul gurii și la baza gâtului. Infecția mai poate provoca durere în gât, dureri de cap și de ceafă și este foarte asemănătoare cu boala mână-picior-gură.

Herpangina este cauzată de virusurile din grupul Coxsackie de tip A sau B și, ocazional, de alte enterovirusuri. Aceștia sunt extrem de contagioși, supraviețuiesc în medii din afara corpului pentru perioade lungi de timp și se răspândesc foarte ușor, prin: contact strâns cu cineva care are virusul, exhalarea particulelor mici, umede (picături respiratorii), contact direct cu fluidele corporale (precum salivă, mucus, materii fecale sau urină).

Perioada de incubație  pentru herpangină este de 3 până la 5 zile, iar contagiozitatea durează de la 3 până la 8 săptămâni după perioada de incubație, având un maxim în primele două săptămâni.

Vizualizări: 2,444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: