Antreprenoriat la pensie. Cum au pus pe picioare o afacere cu legume!

O familie de pensionari din Bălănești a înființat în localitate două sere de legume. Investiția a fost demarată, anul trecut, de Ileana și Domițian Nistor, iar vara aceasta culeg primele roade. Și ce roade! Culturilor de roșii și ardei din solarii le-a mers atât de bine încât plantele sunt supraîncărcate iar legumele sunt de mari dimensiuni. Nici proprietarilor nu le-a venit să creadă ce producție înregistrează în primul an de activitate. 

Familia Nistor a realizat în comuna Bălănești două solarii, investiția fiind demarată în luna august a anului 2015. Pentru că s-au pensionat și doreau să aibă o activitate, au decis să înființeze aceste solarii, de pe urma cărora să scoată și niște bănuți. Au investit circa 20.000 de lei pentru cumpărarea materialelor necesare, terenul respectiv fiind achiziționat anterior. "Am ieșit la pensie și ne-am hotărât, tot stând acasă, să facem ceva. Ne-am mutat la țară de doi ani pentru că am stat în Târgu Jiu. Eu am lucrat la Rovinari, la Întreprinderea de Utilaj Minier, timp de 34 de ani. Soțul mai are și o firma de construcții, realizează un bloc la Bustuchin. Și așa am realizat solariile. Noi ne ocupăm de ele, ne mai ajută și niște vecini", a declarat Ileana Nistor, proprietara solariilor.     

Au cumpărat răsaduri de la serele de la Ișalnița și au folosit îngrășământ natural. Așa se face că producția din acest an este una impresionantă, plantele cultivate în solarii, respectiv roșii și ardei, fiind foarte încărcate.

Vând în stradă

Fiind la început nu au un punct de desfacere a acestor legume și le vând la stradă, în fața solariilor. "Am luat bălegar de pe unde am găsit, de pe la cei care au vaci, oi, care au saivane. Sunt legume produse ecologic. Se și vede. Toată lumea oprește și se uită. Am pus mult pământ de apă. Am săpat cu săpătoarea, cu motocultorul până l-am mărunțit. Eu și soțul ne ocupăm. Suntem la început dar n-am crezut că facem recoltă așa frumoasă, mai ales la ardei. Când a venit inginerul de la Craiova și a văzut a spus că sunt mai frumoși decât ai săi", a mai spus pensionara.        

Un kilogram de roșii din solariile familiei Nistor din Bălănești costă 3 lei iar de ardei kapia de 4 lei. 

Vor să-și extindă afacerea

Familia Nistor și-a propus ca în toamnă să realizeze și o seră mai micuță în care să producă răsadurile, asta pentru că pe cele cumpărate de la Ișalnița plătesc bani grei. Mai mult decât atât, vor să atragă fonduri europene pentru a-și extinde afacerea. "Investiția este din fonduri proprii. Se iau foarte greu fondurile, suntem în vârstă și nu ne dădeau. S-ar zice că s-ar fi schimbat regulile și ne pot da. Dacă ne dau, am vrea să facem solarii până în Amaradia, cu vinete și căpșune", a explicat Ileana Nistor. 

Galerie foto







Vizualizări: 2,390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: