Gorjul aşteaptă, din nou, sprijin după inundaţii

Peste 10 localităţi din Gorj au nevoie de ajutorul Guvernului, după inundaţiile din ultima perioadă. Primăriile cer bani pentru refacerea drumurilor, a podurilor şi a podeţelor, precum şi pentru consolidarea terasamentelor. Este pentru a doua oară în decurs de două luni, când Instituţia Prefectului va fi nevoită să iniţieze un proiect de hotărâre de guvern prin care să solicite fonduri pentru primăriile afectate de inundaţii şi alunecări de teren.

Ploile din ultima perioadă creează din nou pagube în Gorj. Peste 10 primării au trimis solicitări la Instituţia Prefectului pentru a obţine fonduri. „În urma precipitaţiilor abundente din ultimele două săptămâni, la nivelul judeţului Gorj, au mai avut loc alunecări de teren şi scurgeri de apă de pe versanţi. Din această cauză, un număr de 10-12 localităţi ne-au trimis rapoartele operative fie pentru că au fost spălate drumurile săteşti, comunale şi vicinale, fie au fost distruse podeţele”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj. Comisia de la prefectură a început deja verificările la faţa locului. Au fost făcute verificări la Tismana, Peştişani şi Godineşti, iar în cursul acestei săptămâni vor fi la Muşeteşti, Prigoria, Polovragi şi Roşia de Amaradia.

Primarii au estimat pagube de zeci de mii de lei 

Odată centralizate datele, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţia Prefectului va iniţia un proiect de hotărâre prin care se vor solicita fonduri de la Guvern. Primarii au estimat pagube de zeci de mii de lei. „La Tismana, au fost distruse două drumuri, podeţe şi un pod. Au căzut precipitaţii de peste 70 de litri/mp. Sunt pagube de 76.000 de lei. Dacă nu ne ajută Guvernul, nu avem posibilitatea să reparăm pagubele. Drumurile au mai fost reparate, dar ploile le-au spălat”, a declarat Marian Slivilescu, primarul de la Tismana. Şi la Godineşti sunt pagube care necesită fonduri peste posibilităţile bugetului local. „Ploaia a spălat două drumuri din Rătezu şi Chiliu. Este vorba despre 1,3 kilometri de drum pe care trebuie intervenit. În primul rând, trebuie reparate rigolele. Sunt sume mari de bani care depăşesc bugetul local”, a declarat Aurariu Coman, primarul de la Godineşti.

FONDURI

După inundaţiile din luna iunie, Guvernul a alocat Gorjului suma de 9,5 milioane de lei, iar banii urmează să ajungă la Novaci, Alimpeşti, Baia de Fier, Bustuchin, Bumbeşti Piţic, Căpreni, Dănciuleşti, Hurezani, Roşia de Amaradia, Stăneşti, Turcineşti şi Vladimir.


Vizualizări: 373

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: