Ați pus cauciucurile de iarnă? Când devin obligatorii!

La munte deja a nins şi mulţi şoferi nu aveau anvelopele de iarnă pregătite. Dacă nu vă schimbați la timp cauciucurile de vară la mașină riscați accidente, dar şi sancțiuni foarte mari și amenzi uriașe.

Legea nu prevede o zi anume până la care sunteți obligați să vă schimbați cauciucurile de vară la mașină. Nici înainte şi nici după sezonul rece, dar spune însă că nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei.

Specialiştii spun că sub 7-8 grade cu plus, pe timpul nopții, anvelopele de vară se rigidizează și nu mai au aderența corespunzătoare pe timpul rulării. Dacă oamenii pleacă la munte, unde deja a nins, ar fi bine să-și pună cauciucurile de iarnă.

Primele ninsori de anul acesta, care au căzut la munte, i-au surprins deja pe mulți șoferi cu anvelope nepotrivite. Din acest motiv deja foarte mulţi şoferi iau cu asalt service-urile auto pentru a schimba anvelopele.

Şoferii trebuie să mai ştie că, față de anul trecut, prețurile la service au crescut cu cel puțin 10%, din cauza scumpirii pieselor de schimb.

La o mașină normală, montarea și echilibrarea a 4 roți costă 150 de lei, iar la un SUV, 200 de lei. Trebuie să mai ştiţi şi că, dacă sunteți prinși de poliție că circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, sancțiunile sunt mari.

Penalitățile în acest caz pot ajunge până la 2.900 de lei și 20 de puncte amendă, plus reținerea certificatului de înmatriculare și interzicerea dreptului de a mai circula pe drumurile publice.

În plus, dacă circulaţi cu anvelope nepotrivite, sunt riscuri foarte mari şi pentru autoturism şi pasageri pentru că frânarea este afectată, la fel şi stabilitatea şi aderența, dacă un autovehicul nu este echipat corespunzător pentru sezonul rece.

Vizualizări: 1,329

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: