Avalanșă de credincioși de Florii și Paște la mănăstirile din Gorj

A început numărătoare inversă până la Sărbătorile Pascale, dar până atunci mai este un hop de trecut, Sărbătoarea Floriilor. În aceste zile, mii de credincioși sunt așteptați la biserică, dar mai ales mănăstirile din județul Gorj vor fi luate cu asalt. Primarii au început să gândească un plan de măsuri pentru aceste zile.

Mănăstirea Lainici este printre preferatele gorjenilor atât de Florii, cât și de Paște. Aici, în trecut ajungeau zeci de mii de credincioși pentru a participa la slujba de Florii sau de Înviere. Anul trecut a fost pandemia, însă anul acesta au fost relaxate măsurile impuse de autorități și credincioșii pot merge să ia Lumină și Sfintele Paște.

La Mănăstirea Lainici vor fi mobilizate efective de jandarmi, poliție și poliție locală pentru a veghea la respectarea regulilor de distanțare socială. ”Nu putem încă anticipa ce va fi de Paște, decât după ce trece Sărbătoarea Floriilor. Cu siguranță vor fi credincioși care vor merge la Lainici la slujbă și să primească Lumina Sfântă. În mod sigur acolo vor fi aduse forțe de ordine, jandarmi, polițiști, dar și poliție locală pentru a putea gestiona situația și a evita aglomerația”, a precizat Constantin Bobaru, primarul din Bumbești-Jiu.

Și la Mănăstirea Polovragi se așteaptă credincioși la Înviere. ”În mod sigur se vor purta măști și se va respecta distanțarea socială. Noi o să căutăm să respectăm întocmai condițiile impuse de la centru. Din experiența anilor trecuți, aglomerație este când se împart Sfintele Paște, apoi lumea mai pleacă”, a declarat Gheorghe Epure, primarul din Polovragi.

Aglomerație va fi și la Mănăstirea Tismana, dar și la Mănăstirea Cămărășeasca de la Târgu-Cărbunești.

Dacă vremea va permite, cel mai probabil slujbele vor fi oficiate în aer liber pentru a se evita îmbulzeala.

În acest week-end, peste 250 de jandarmi gorjeni din structurile de ordine publică vor fi planificați în misiuni pentru a acorda sprijin și îndrumare cetățenilor în spațiile publice.

„Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) nu va fi permis. De asemenea, accesul credincioșilor în lăcașele de cult care organizează slujbe se va face astfel încât să fie asigurată o suprafață suficientă de distanțare fizică între persoanele participante“, a transmis IJJ Gorj.

Vizualizări: 1,825

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: