Avi Instant a lăsat să moară de foame zeci de mii de pui

O anchetă amplă a fost declanşată marţi la Avi Instant Târgu Jiu, după ce peste 28.000 de pui au murit din cauză că nu au mai fost hrăniţi de circa 2 săptămâni. Şi alte câteva mii vor muri în următoarele zile pe acelaşi considerent. Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Gorj a amendat societatea cu suma de 1500 de lei şi ia în considerare retragerea autorizaţiei de funcţionare.

Echipe de veterinari, comisari de mediu şi medici de la Sanepid au luat marţi cu asalt unităţile Avi Instant din Târgu Jiu, asta după ce zeci de mii de pui au murit pentru că nu li s-au mai asigurat furajele. Veterinarii gorjeni spun că un lot de 30.000 de pui a fost adus la unitatea de pe strada Mărgăritarului din Târgu Jiu la începutul lunii ianuarie şi că ajunseseră la circa 300 de grame fiecare. Pentru că nu au mai primit hrană, puii au început să moară pe capete şi fenomenul va continua şi în zilele următoare cu restul de pui care au reuşit să supravieţuiască. "La ora la care vorbim sunt peste 28.000 de pui. Au murit de foame. Nu au avut ce să le dea, furaje. Am trimis o echipă acolo, să ridice probe, să ia măsuri, să le dea termene, tot ce depinde de noi. Credem că la unitatea din zona Mărgăritarului ar mai fi vreo 2.000 de pui, iar la ferma de la Preajba încă vreo 4.000-5.000. Probabil şi aceştia vor muri în zilele următoare. Nu au mai mâncat din data de 21 ianuarie. Nu mai au furaje deloc. I-am sancţionat cu 1500 de lei pe bunăstare şi să vedem ce dispunem, le retragem autorizaţia. Miercuri vom stabili. Ei spun că n-au cu cine vorbi, practic iordanianul nici nu ştiu dacă va mai veni, cel care a preluat... Au cumpărat la început 10 tone de furaje şi le-au epuizat. Nu au avut bani. Cu alte cuvinte, cred că nu mai rămâne nimic. După ce au făcut o pauză de 2 săptămâni de alimentaţie, nu se mai poate...", a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.
Şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj au mers la ferma din Mărgăritarului. "Competenţa noastră de soluţionare este aceea de a verifica modul în care se elimină cadavrele. Dacă există un contract cu o firmă autorizată, dacă le-au preluat. Dacă nu le-au preluat de ce nu au făcut-o. Am trimis o echipă de comisari de mediu acolo şi miercuri vom comunica rezultatul controlului", a explicat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.
Patronii Avi Instant Târgu Jiu sunt implicaţi în mai multe dosare penale pentru evaziune.

Vizualizări: 1,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: