Băsescu rupe partidul, PD-L rupe tăcerea!

Congresul din 23 martie, în loc să întărească PD-L, a deschis drumul distrugerii acestuia. Aripa Udrea a pierdut la limită şi contestă de două zile rezultatul. Pentru câştigătorul Blaga, subiectul este unul închis. În puţine fraze, Traian Băsescu a desfiinţat PD-L, prilej cu care vechii pedelişti au rupt tăcerea din ultimii ani şi au ieşit cu atacuri la „Zeus”.

 „Adio, PD, adio, PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu”, a spus Băsescu într-un mesaj video postat pe facebook, la câteva ore după pierderea alegerilor de către Elena Udrea.  „Nu ştiu care a spus primul adio, partidul preşedintelui sau preşedintele partidului”, a replicat Cezar Preda, lider PD-L din echipa Blaga, care l-a ironizat astfel pe Traian Băsescu, care a renunţat la ceva ce nu mai avea.

„Astăzi ne-am despărţit, ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei”, este o altă frază a lui Băsescu. Cel care i-a răspuns a fost Blaga. „Nu cred că vreodată în istoria sa partidul a fost o piatră de moară pentru domnia sa”, a spus Blaga, dând indirect de înţeles că au fost cazuri în care Băsescu a fost o piatră de moară pentru partid.

„Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care accepta dreptul democratic al contestaţiei”, a mai spus Băsescu pe facebook. „Consider că şi preşedintele Traian Băsescu a fost dezinformat sau nu i s-au prezentat corect lucrurile - că s-a fugit cu urnele. Nici vorbă, m-am interesat, e exclus să fi fost orice fel de murdărie", a comentat Dorin Florea, prim-vicepreşedinte PD-L. Şi în acest caz, Cezar Preda a fost mai agresiv: „Nu poţi să ieşi pe o reţea de socializare şi să spui că s-a fugit cu urnele. Aşa ceva este de o agresivitate fără margini. Este cel mai mare rău făcut vreodată de cineva partidului”.

"Convenţia de astăzi este proba că50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului", a mai spus Băsescu, precizând că nu va lua în noua construcţie nicio bucăţică din actualul PD-L.

Puterea vorbeşte de o nouă suspendare

Cei mai mulţi democrat-liberali au preferat să nu comenteze mesajul de adio al lui Băsescu. Lideri precum Adriean Videanu şi Liviu Negoiţă au comentat puţin, dar au spus răspicat că rămân în PDL.

Puterea USL a văzut însă în acest mesaj o nouă încălcare a Constituţiei, motiv pentru care liberalul Stroe şi pesedistul Hrebenciuc au vorbit de o nouă suspendare. Crin Antonescu a declarat că nu susţine pentru moment o nouă suspendare, iar Ponta nu s-a pronunţat. Dacă totuşi s-ar merge pe această linie, referendumul de suspendare s-ar putea suprapune pe referendumul pentru adoptarea Constituţiei, iar alegerile prezidenţiale cu cele europarlamentare. Pentru USL ar fi dificil să aibă liste separate la europarlamentare şi candidat comun la preşedinţie, astfel că ar fi un nou argument pentru ruperea USL. Pe de altă parte, USL ar putea avea interesul să organizeze mai devreme alegerile prezidenţiale, având în vedere că un an şi jumătate de criză i-ar putea deteriora popularitatea.

SURSE

Presa a relatat pe surse faptul că Elena Udrea ar putea pune bazele unui nou partid, unde ar lua 30 de parlamentari PDL, 10 de la PNL şi 10 de la PP-DD. Alte surse susţin că nou înfiinţata Mişcare Populară nu va fi un partid, ci un ONG care îi va face opoziţie lui Blaga. „Rămâneţi membri simpli în partid”, le-ar fi recomandat Băsescu sâmbătă noaptea, la o întâlnire de taină la Cotroceni.

REZULTATE

Liderul moţiunii "România dreaptă. Politica dincolo de lozinci", Vasile Blaga, a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate (2344) şi a fost declarat preşedintele PDL. Moţiunea Elenei Udrea, "Noul Partid Democrat Liberal. O nouă Românie" a întrunit 2014 voturi, iar moţiunea "Reformiştii", a Monicăi Macovei - 209.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: