Biserică din Polovragi, resfinţită de Mitropolitul Olteniei

Biserica din satul Racoviţa al comunei gorjene Polovragi va fi resfinţită în data de 7 octombrie. Lăcaşul de cult a fost restaurat, prin grija autorităţilor locale. La slujba de resfinţire va lua parte şi Înalt Prea Sfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Biserica din satul Racoviţa a căpătat un nou aspect, asta după ce administraţia locală din Polovragi a alocat sumele necesare pentru refacerea picturilor şi pentru lucrările de întreţinere. 40.000 de lei este suma cu care a contribuit administraţia locală pentru restaurarea lăcaşului de cult. Cum lucrările au fost finalizate, unitatea de cult va fi resfinţită, la eveniment urmând să ia parte mai-marii Mitropoliei Olteniei.

„Biserica din satul Racoviţa va avea resfinţirea în data de 7 octombrie. Slujba va avea loc de la ora 9:00. Biserica a fost renovată, pictura a fost spălată şi refăcută, cu bani alocaţi de Consiliul Local, dar şi cu bani strânşi de preotul paroh de la Racoviţa de la enoriaşi. Polovragiul are încă populaţie activă şi care participă la bunul mers al vieţii spirituale, şi nu numai. Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Olteniei a stabilit data şi va participa la resfinţirea acestei biserici. Avem invitaţi oficiali locali, judeţeni şi din suita arhierească a mitropolitului Olteniei”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi,

Totodată, o biserică veche din comuna Polovragi va fi restaurată pe fonduri europene. Valoarea totală a investiţiei este de 275.000 de euro. „Urmează să semnăm contractul de finanţare pentru refacerea bisericii-monument istoric «Sfântul Nicolae». Acolo este nevoie de o cofinanţare destul de mare. Am avut deschidere maximă din partea mitropolitului, în sensul că a dorit să ne dea această biserică, să putem interveni, dar statutul bisericii ortodoxe nu permite înstrăinarea acestor obiective de cult decât maximum 3 ani. Lucrul acesta ne-a împiedicat să-l preluăm, pentru că finanţarea dată de primării este zero. Cofinanţarea pe care trebuie să o asigure o unitate de cult este de 20%”, a explicat primarul Gheorghe Epure.

Cum Primăria Polovragi nu a putut să preia lăcaşul de cult, cofinanţarea va fi suportată de parohie. Autorităţile locale au găsit înţelegere la crescătorii de ovine din localitate, care au contribuit cu sume pentru realizarea studiului de fezabilitate şi pentru partea de consultanţă pentru acest proiect.

Biserica a fost atestată în anul 1802 şi a fost realizată din lemn de gorun.

Vizualizări: 613

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: