Biserici din lemn, lăsate în paragină

Județul Gorj este în top privind numărul de biserici din lemn, monumente istorice, dar nimeni nu face mai nimic ca să le și restaureze.

  

Multe dintre acestea, bijuterii arhitecturale, sunt la un pas să se prăbușească sub privirile neputincioase ale autorităților. Pe lângă acestea, și alte monumente istorice din Gorj au nevoie urgent de reparații.

Potrivit statisticilor, în Gorj, sunt mai multe biserici din lemn decât în județul Maramureș.
Bisericile din lemn au nevoie de restaurare ca să fie menținute în viață. „Au nevoie de lucrări de restaurare-consolidare, restaurări ale picturii, refacerea tencuielilor exterioare sau acoperiş deteriorat. La toate acestea putem adăuga acele biserici din lemn al căror acoperiş este realizat din tablă sau ţiglă, materiale improprii pentru valoarea lor arhitecturală şi incompatibile cu calitatea de monument istoric a acestora”, a transmis Direcția de Cultură Gorj.

În total, 57 de obiective sunt în stare avansată de degradare și au nevoie urgent de lucrări. Pentru reabilitarea lor, nu s-au găsit bani, iar trecerea timpului, intemperiile și lipsa intervențiilor lasă amprente adânci pe fața acestor monumente istorice.

Printre acestea, se află Casa Moangă-Pleşoianu de la Săcelu, Cula Cioabă-Chintescu de la Şiacu, din Slivileşti, Biserica de lemn Sf. Gheorghe Pişteştii din Vale, din Bălăneşti, Biserica Sf. Nicolae de la Fărcăşeşti-Aninoasa, Casa din Brăneşti, Biserica Sf. Nicolae din Ansamblul Glogoveanu, din comuna Glogova, Casa Cepleanu de la Ceplea,  Biserica de lemn Sf. Nicolae din Polovragi, Cula de la Groşerea.

Două biserici din Telești și Glogova au fost reabilitate. De asemenea, se fac lucrări de reabilitare și la două monumente importante din Târgu Jiu, la Colegiile Tudor Vladimirescu și Spiru Haret, clădiri de patrimoniu.

Vizualizări: 1,870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: