Bolovanii lui Brâncuși

Pentru procurorii gorjeni nu este nicio diferență între niște bolovani de pe albia râului și operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu. Parchetul județean a clasat dosarul privind spălarea operelor cu jet de apă sub presiune, pe motiv că plombarea și chituirea ulterioară a operelor a costat doar câteva sute de lei.

Pe această logică, dacă mâine ne punem cu barosul pe Poarta Sărutului, apoi o lipim cu SuperGlue, nu pățim nimic. Totul este să cumpărăm un adeziv ieftin, pentru că procurorii gorjeni calculează prejudiciul nu în funcție de valoarea operei, ci de cât a costat lipiciul.

Nu cred că procurorii au fost rău intenționați. Nimeni nu se poate face de râs într-un asemenea hal, conștient fiind. Cred că pur și simplu pentru acești procurori operele lui Brâncuși nu înseamnă nimic. Au ținut patru ani dosarul în sertar doar pentru că au văzut că e un ziarist nebun care îi face în fel și chip. De data asta, meritat.

Când guvernul Cioloș a încercat să facă acea colectă publică pentru a achiziționa Cumințenia pământului, o operă de început a lui Brâncuși, cineva l-a întrebat pe celebrul Gigi Becali dacă va face o donație. Becali a răspuns sec că numai un nebun ar da milioane de euro pentru un bolovan.

Ăsta este gradul de cultură al lui Becali, al unor procurori și al multor români. Orice operă a lui Brâncuși, scoasă la licitație, este vândută cu zeci de milioane de euro în lume. Dacă ansamblul de la Târgu Jiu ar putea fi licitat, probabil că ar fi oferte de multe sute de milioane de euro. Dar, pentru unii procurori, prejudiciul a fost de 255 de lei. Atât a costat chituirea operelor, după ce niște personaje care au condus cultura și administrația din Gorj le-au tratat cu jet de apă sub presiune.

Vizualizări: 1,501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: