Câți producători bio sunt în Gorj

Produsele BIO sunt din ce în ce mai căutate în țara noastră, iar asta o demonstrează și numărul mare de cultivatori. În județul Gorj, cei care vor să aibă propria cultură ecologică sunt din ce în ce mai mulți. Murele sau zmeura sunt plantațiile cele mai des întâlnite.

Peste 160 de producători. Cu asta se poate lăuda Gorjul când vine vorba despre producătorii BIO. Zmeură, mure sau cătină sunt doar câteva dintre culturile muncite de agricultori.

”Anul acesta avem 166 de beneficiari înscriși. Majoritatea sunt producători. Asistăm în ultima perioadă la o dezvoltare a arbuștilor fructiferi, vorbind aici de muri, cătină sau zmeuri. Sunt suprafețe din ce în ce mai mari care trec pe ecologic”, a spus Alin Petrică, director adjunct Direcția de Agricultură Gorj.

În localitatea Arcani din județul Gorj l-am găsit și pe  Cătălin, un tânăr cultivator de mure. Are peste 1 hectar de plantație BIO și spune că fructele sunt crescute natural, nefiind folosite ierbicide.

”Avem un hectar și jumătate. Mur și o parte zmeură. Acest sistem de agricultură ecologică nu ne permite folosirea de fungicid, ierbicide sau alte substanțe folosite la agricultura convențională. Trebuie să fim atenți la folosirea îngrășământului natural”, a spu Cătălin Cerban, cultivator de mure BIO.

Cultivatorul gorjean spune că marfa sa ajunge pe rafturile marilor supermarketuri și nu numai. ”Se pot comercializa în stare proaspătă. În anii trecuți am colaborat cu marile supermarketuri sau pe piețe. Anul acesta avem deja o solicitare din partea unei firme pentru a cumpăra toată producția. Ei fac mix-uri de fructe de pădure congelate pentru Europa”, a mai spus Cătălin.

Dintr-un hectar și jumătate de mure BIO, Cătălin reușește să facă o producție de circa 12 tone pe an. Culturile ecologice diferă și din punct de vedere al costurilor, mai ales că substanțele folosite la întreținere sunt mult mai scumpe.

Vizualizări: 1,265

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: