Ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate până la finalul anului

Dacă nu ați efectuat toate zilele de concediu din anul în curs puteți solicita angajatorului concediu în prima parte a anului următor. Zilele de concediu neefectuate din 2023 pot fi luate pana la 30 iunie 2025.

Discuțiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Angajații care nu si-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihna in 2022 pot solicita angajatorului sa le acorde pana la jumătatea anului 2024. 

Iată ce prevede Codul muncii pentru angajați, in ceea ce privește concediile de odihnă:

„Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihna (1) Dreptul la concediu de odihna anual plătit este garantat tuturor salariaților. (2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihna (1) Concediul de odihna se efectuează in fiecare an. (2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual. (3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca”.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate in anul 2022 se pot lua pana la data de 30 iunie 2024.

Vizualizări: 3,560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: