Cepoi: „Până în 2012 în toate localităţile de reşedinţă de judeţ vor fi muzee“

Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale are în plan realizarea de muzee şi colecţii muzeale în fiecare localitate din Gorj. Ion Cepoi, directorul instituţiei de cultură a dezvăluit care sunt planurile pentru următorii ani din acest punct de vedere. Cepoi afirmă că în câţiva ani, fiecare localitate va avea muzeu iar tradiţiile nu vor fi pierdute.

Reporter: Domnule director, recent a fost inaugurată Casa Mariei Apostol de la Runcu. Ce ne puteţi spune?

Ion Cepoi: Casa Mariei Apostol este al IV-lea muzeu inaugurat de la începutul anului. Acesta a fost inaugurat cu ocazia Festivalului de Folclor „Maria Apostol” şi cuprinde un spaţiu închinat exclusiv solistei şi memoriei acesteia şi altul unde au fost au fost expuse obiecte de uz casnic, podoabe, ţesături şi cusături specifice zonei Runcu.

Reporter: Câte unităţi muzeale vor fi inaugurate în acest an?

I.C. În acest an ne-am propus să inaugurăm peste 5 muzee şi colecţii muzeale.

Reporter: Care sunt acestea?

I.C. Până în prezent au inaugurat Muzeul Satului de la Bărbăteşti, Colecţia Muzeeală de la Jupâneşti, Muzeul Satului de la Bumbeşti Piţic şi Casa Mariei Apostol de la Runcu.

Reporter: Ce veţi inaugura în continuare?

I.C.: Vom inaugura pe 19 septembrie Pavilionul Expoziţional de la Hurezani.

Reporter: Ce va cuprinde acest pavilion?

I.C.: Aici vor fi expuse obiecte de utilitate gospodărească, costume populare, ţesături, podoabe, documente şi obiecte didactice vechi care să dea o imagine a şcolii vechi de la ţară.

Reporter: Câte unităţi muzeale au fost realizate în ultimi ani?

I.C.: Începând cu anul 2005 au fost inaugurat muzee şi colecţii muzeeale la Muşeteşti, Crasna, Baia de Fier, Săcelu, Bălceşti, Bengeşti, Târgu Cărbuneşti, Bărbăteşti, Turburea, Ciuperceni, Tismana şi Câlnic. Până în 2005, exceptând Târgu Jiul, în judeţ existau doar muzeele satelor de la Arcani, Leleşti, şi Dănciuleşti la care se adăuga Muzeul „Mihai Eminescu” de la Ţânţăreni.

Reporter: De ce au crescut numărul muzeelor începând cu anul 2005?

I.C. În 2005 Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale Gorj a demarat un program judeţean care cuprindea: înfiinţarea de colecţii muzeeale, editarea de monografii ale localităţilor, organizarea unei tabere de cercetare etnofolclorică, organizarea de târguri ale meşterilor populari şi organizarea de festivaluri şi concursuri.

Reporter: Ce veţi face pe viitor?

I.C.: Strategia pe termen mediu a Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Valorilor Tradiţionale prevede ca până în 2012 în toate localităţile de reşedinţă de judeţ să apară astfel de muzee. Inaugurarea a  5 muzee într-un an este un lucru îmbucurător în situaţia în care până acum se înfiinţau doar 2-3 unităţi muzeale.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: