Controale la proprietarii de câini care au refuzat microciparea patrupedelor

Incidentul de acum câteva zile, când o fetiță de șapte ani a fost desfigurată de un câine fără stăpân, a stârnit polemici în rândul autorităţilor locale, a politicienilor şi a societăţii civile. În timp ce unii vor să scape pentru totdeauna de maidanezi şi spun că o măsură bună ar fi eutanasierea lor, alţii militează pentru sterilizarea şi returnarea câinilor în comunitate.

Ce soluţie propune şeful DSV

Nicolae Călescu, șeful DSV Gorj, spune că eutanasierea patrupedelor este o măsură care ar trebui gândită mult înainte și că cel mai bine ar fi ca maidanezii să fie capturați și sterilizați. „În primul rând trebuie capturați și introduși în adăpost și apoi să se treacă la castrarea atât a femelelor, cât și a masculilor. Sterilizarea ar fi o soluție, pentru că am opri înmulțirea animalelor. Eutanasierea ar fi o măsură care, zic eu, ar mai trebui gândită. În momentul când sunt capturați câinii și sunt sterilizați, eu zic că am stopa înmulțirea și nu s-ar mai întâmpla asemenea evenimente”, a spus Nicolae Călescu, șeful DSV.

„Stăm prost cu acțiunea de microcipare”

Conducerea instituției a mai menționat că din această săptămână vor începe controalele la proprietarii de câini care au refuzat să microcipeze patrupedele. Totodată, Călescu a anunțat că sunt discuții ca proprietarii de câini să nu mai plătească pentru această acțiune. „Stăm prost și cu acțiunea de microcipare și vaccinare, noi ca județ probabil că o să ajungem undeva la un procent de 75% în luna următoare. Avem informații că s-ar putea să se microcipeze cu microcipuri primite de la bugetul de stat, deci proprietarii să nu mai plătească acea valoare și în aceste condiții vor sta și medicii veterinari mai liniștiți. De săptămâna viitoare vom începe controalele în teritoriu, deja avem listele cu persoanele care refuză această acțiune și vreau să-i anunț că vom lua măsuri cu aceste persoane care nu vor să răspundă la această acțiune”, a mai spus Nicolae Călescu, șeful DSVSA Gorj.

Vizualizări: 324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: